Politie heeft geen zicht op wie langdurig rijverbod heeft: “Plaats een rijbewijsslot in elke auto”

Een wagen uitgerust met een alcoholslot.
Foto BELGA Een wagen uitgerust met een alcoholslot.
"Plaats een rijbewijsslot in elke auto, zodat niemand nog kan vertrekken zonder geldig rijbewijs." Daarvoor pleiten de Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad, nu blijkt dat de politie nog altijd geen zicht heeft op wie een langdurig rijverbod heeft. 

"We zitten met een arsenaal aan databanken die niet functioneel zijn, en dat terwijl er een batterij aan middelen bestaat om het rijverbod écht af te dwingen", verklaart Koen Van Wonterghem, directeur van de vzw. "Installeer een rijbewijsslot in elke auto, zodat je pas kan vertrekken als je een geldig rijbewijs hebt."

Technisch perfect uitvoerbaar

Volgens Van Wonterghem is zo'n slot, net als het alcoholslot, technisch perfect uitvoerbaar. "Het is aan Europa om dat op te leggen aan autoconstructeurs."
Ook ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit voor dat systeem, maar volgens het verkeersveiligheidsinstituut Vias is dat moeilijk uitvoerbaar. "Zorgen dat de Mercurius-databank operationeel is, is een belangrijke stap voor we verder kunnen denken", aldus woordvoerder Stef Willems.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Eén agent in één auto. Houdt het simpel en goedkoop.

 • Gino Denil

  Met al die kostbare sloten. Plaats gewoon een agent in elke auto. Of investeer genoeg in bekwaam personeel en middelen zodat de overheid wel functioneert. Met een overheidsbeslag van 54% zou dat moeten kunnen.

 • Hendrik Patyn

  En zo zal een wagen weer duurder worden, en worden de Belgen die de wet wel respecteren weer gestraft. Geef de mensen die de wet niet respecteren een deftige gevangenisstraf. En waarom niet de gevangeniskosten doorrekenen aan de overtreder?

 • Nico Van Landschoot

  Een rijbewijsslot, een alcoholslot en misschien nog een drugsslot ook. Welke ceremonie en comedie gaat er op de duur plaats vinden vooraleer we onze wagen kunnen starten.Ew wie zal het tenslotte allemaal mogen bekostigen. Eenmaal raden.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Een extra belastingsysteem?!!! Op dit ogelijk gebruikt men alles en nog wat om onder het zgn "verkeersveiligheid" extra belastingen te heffen! De burgers zijn natuurlijk het slachtoffer!