Politie gaat streng optreden: “Met drie op straat? Géén waarschuwing, onmiddellijk pv”

Ronny De Coster
De politie gaat streng optreden tegen burgers die zich niet houden aan de verstrengde maatregelen. Er is deze ochtend afgesproken met alle korpscheffen dat er gefocust zal worden op het naleven van het samenscholingsverbod. Overtreders krijgen géén waarschuwing, maar onmiddellijk een proces-verbaal. “Wie met drie op straat komt, riskeert daardoor een boete tot 500 euro”, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de vaste commissie van de lokale politie. Voor de duidelijkheid: dat geldt niet voor gezinsleden die samen naar buiten gaan. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“We spreken van een samenscholing vanaf drie personen”, verduidelijkt Paelinck. “Het ministerieel besluit voorziet op dat vlak wel een uitzondering voor mensen van hetzelfde gezin en mensen die onder hetzelfde dak wonen. Maar hen vragen we: blijf zoveel mogelijk op een veilige afstand.” 

Volgens Paelinck vraagt de regering streng op te treden. “Ik doe dan ook een oproep aan alle burgers: kom hier niet in groepjes op het strand flaneren, want ook jullie gaan meteen op de bon. Hetzelfde voor wielertoeristen. Die zetten we aan de kant en na identificatie krijgen die ook allemaal een proces-verbaal.” 

De politie valt daarvoor terug op artikel 182 van de wet op de civiele veiligheid. Op inbreuken staan boetes van 26 tot 500 euro en gevangenisstraffen van 8 dagen tot 3 maanden. 
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kimberly Mondelaers

  Wat als je met de fiets ga werken dat 30min fietsen is van thuis uit en ook moet je boodschappen moet doen krijg je ook al een boete

 • Rene Pas

  Op de luchthaven van Las Palmas (Gran Canaria) elke dag van s'morgens tot s'avonds duizenden vertrekkende passagiers opeengepropt in de vertrekhal. Elke 10 minuten stopt er een propvolle toeristenbus die de passagiers aan de vertrekhal afzet. Voor alle duidelijklheid, ik woon in Gran Canaria. Deze toestand is trouwens op alle luchthavens zo. De regering in Belgie weet ervan maar doet niets wegens overmacht.

 • Peter Thys

  moet je nu eens aan het werk zijn in een winkel,er zijn inderdaad mensen die daar dankbaar voor zijn maar helaas anderen als je niet aan de kant bent die je de benen vanonder je lijf zouden rijden.Misschien staan die s'avonds te handklappen,de witte handdoek buitenhangen maar overdag met diezelfde handdoek voor de ogen lopen winkelen en liefst nog met zoveel mogelijk achter die winkelkar waar men liefst maar 1persoon wou zien lopen en zo is het overal doen wat niet gevraagd wordt!

 • Marcel Wouters

  Gaan ze het systeem uitbuiten? Als men genoeg afstand neemt en houdt van elkaar kan dat geen probleem zijn. En de ene zegt dat men gerust mag gaan wandelen en de andere wil je aan de stoel vastbinden.

 • LUC HUON

  Eigenlijk zou Europa geurende een paar maanden moeten overschakelen op het Chinees regime anders krijgt men de koppigaards en dommeriken nooit in het gareel.