Politie gaat staken uit protest tegen "onveilig" opvangcentrum transmigranten

Foto Lukas
De politievakbonden gaan staken uit protest tegen de onveilige omstandigheden waarin de politie moet werken in het recent geopende centrum voor transmigranten in Steenokkerzeel. Een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft niets opgeleverd, zegt Mario Thys (NSPV) aan Bruzz.

Al van bij de opening stelde de politie vast dat het gebouw niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. "Er was simpelweg geen enkele documentatie over de brandveiligheid beschikbaar en de 'cellen' zijn eigenlijk niet geschikt voor de opvang van mensen", zegt Mario Thys.

De vakbonden dienden zelfs een klacht in bij de Arbeidsinspectie over de penibele werkomstandigheden, maar enkele weken later is er nog niets veranderd. "Sterker nog: deze ochtend was er een brandoefening, maar we kregen de deur van een cel pas na drie minuten open", zegt Thys.

De kwestie werd woensdagnamiddag aangekaart door de vakbonden in het Hoog Overlegcomité, maar volgens de bonden kwamen daar geen extra garanties van de minister. Daarom activeert NSPV een stakingsaanzegging, die loopt van 12 tot 21 oktober. Binnen die periode zullen er zeker stakingen en acties komen, verzekert Thys. Hij zegt dat hij gesteund wordt door alle politiebonden.

Deze ochtend was er een brandoefening, maar we kregen de deur van een cel pas na drie minuten open

Mario Thys, NSPV22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Defour

  Ongeloofelijk , men speelt met mensen hun levens enkel en alleen maar voor verkiezingspropaganda . Dit is niet mijn Vlaanderen , dit is niet mijn cultuur !

 • Hime Augh

  Cellen zijn niet geschikt voor opvang van mensen maar prima voor transmigranten.

 • Samuel Debuck

  En dat noemd zich zelf politie!

 • Lode Van de Keere

  Dit is geen reden om te staken, wel een excuus om nog eens te staken.

 • johny daneels

  natuurlijk wil links gepeupel de transmigranten vrij op straat, dan krijgen ze papieren...alles gratis, geld er bovenop....