Politie doet huiszoekingen bij top Open Vld in Bree

Jaak Gabriels.
PHOTO_NEWS Jaak Gabriels.
De federale gerechtelijke politie heeft eind november huiszoekingen uitgevoerd bij drie leden van Open Vld in Bree. Het gaat om minister van staat Jaak Gabriels, provincieraadslid Maarten De Ceulaer en de penningmeester van de Breese afdeling, Frans Housen. De huiszoekingen maken deel uit van een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke corruptie in het Breese stadhuis. Dat meldt Het Belang van Limburg.

De huiszoekingen dateren van eind november, maar het nieuws raakte nu pas bekend. De zaak draait rond een mogelijke zwendel met fictieve of te hoge facturen, bestemd voor het stadsbestuur. Maar dat drukwerk zou door individuen of politieke partijen gebruikt zijn. In dat verband vielen speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie binnen bij de top van de Breese Open Vld. Ze waren op zoek naar de boekhouding en maakten kopies van computerbestanden.

De Tongerse procureur des konings neemt de zaak ernstig. Katja Vandoren, substituut-procureur bij het Tongerse parket, bevestigt dat er huiszoekingen werden uitgevoerd in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek, maar wil verder geen enkele commentaar kwijt. Of de speurders ondertussen vorderingen hebben gemaakt in het onderzoek, wilde het parket evenmin kwijt. Ook degenen waar de huiszoekingen werden uitgevoerd, werden nog niet op de hoogte gebracht van de stand van zaken in het dossier.

Jaak Gabriels ontkent met klem elke vorm van gesjoemel. Volgens hem zit burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) achter de affaire.