Politie controleert hele weekend intensief op alcohol achter stuur

Baert Marc
Vanaf vrijdagavond 18 uur tot en maandagochtend 6 uur organiseren de federale en de lokale politie weer een ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’. Overal in het land zal intensief gecontroleerd worden op rijden onder invloed. Een gewaarschuwd mens...

Bedoeling van de aangekondigde actie is niet “om zo veel mogelijk onverantwoordelijke bestuurders te beboeten, maar om iedereen bewust te maken van het gevaar van rijden onder invloed”, luidt het. De politie wijst op mogelijke alternatieven, zoals een BOB aanduiden, met de taxi of het openbaar vervoer reizen, of ter plaatse overnachten. "Die keuzes moeten voor iedereen gewoontes worden", aldus de politie.

Dodelijke afloop

Bij de vorige editie van het ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ - in juni vorig jaar - hadden 618 bestuurders (1,67 procent) te veel gedronken. Zo'n 37.000 bestuurders moesten toen blazen. Bij de vorige 'wintereditie' - medio januari 2019 - was 1,7 procent van de bestuurders onder invloed.


De tendens is dalend, maar toch is er nog werk aan de winkel. In 2018 werden 4.710 letselongevallen en ongevallen met dodelijke afloop geregistreerd waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken was. Dat was een verhoging tegenover 2017. De cijfers voor 2019 zijn nog niet volledig, maar uit de eerste indicaties blijkt dat er nog heel wat moet gebeuren om de mentaliteit van de bestuurders te veranderen.

De negende editie van het ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ valt in de wintercampagne van BOB, die loopt sinds 29 november 2019 en nog duurt tot en met 3 februari. De 'zomereditie' van de actie vindt dit jaar plaats van 19 tot 22 juni. 
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leopold Vanhoof

  Als iedereen zich hield aan 0,5 promille was er toch niets aan de hand. En als iedereen zich hield aan de verkeersregels is er ook niets aan de hand. Maar ongevallen zullen er altijd gebeuren. En voor geregelde controles zijn er toch geen middelen. En dan?

 • Bob Boomer

  Heb al meer dan 1 miljoen km afgelegd. 1 x tegengehouden om in 't "zakske" te blazen en 1 x ter controle v/d brandblusser. De cijfertjes hé !

 • ERWIN MINNEBO

  Men spreekt van 1,7% op 37.000 mensen, daarvan zijn er 0.85 % die thuis komen zonder problemen dus op die 37.000 mensen zijn er dan 98,30% die ongevallen maken. OK dus beter een glaasje drinken om te rijden dan nuchter. Laten we liever stellen men moet het geld gat dekken in de Vlaamse regering, ze hebben poen nodig

 • GERARD DE PELECIJN

  Wij houden thuis weer feest en iedereen kan blijven slapen!

 • Robert DE REU

  In de goede oude tijd toen ik beginnen rijden ben zei de Schampetter of de Rijkswacht als je wilt zuipen neem dan de fiets of ga te voet, ja tijden veranderen he.