Politie CARMA lanceert virtueel loket: aangifte doen bij een 3D-inspecteur

Politie CARMA
Politie CARMA start vanaf maandag 1 oktober met een proefproject, waarbij inwoners in Houthalen-Helchteren een aangifte kunnen doen bij een virtuele inspecteur. 

De gewone onthaalbalie in Houthalen-Helchteren blijft geopend, maar voor bepaalde klachten of meldingen - zoals diefstal of inbraak - kan de burger naar het virtueel onthaal worden verwezen.

In het virtueel loket kunnen mensen een gesprek voeren of een aangifte doen met een driedimensionale inspecteur. De technologie werd ontwikkeld door Teleportel en is uniek in de publieke sector. Bovendien is het mogelijk om aan beide zijden documenten te scannen, printen en ondertekenen. Het gesprek met de inspecteur gebeurt via de LAN-verbinding van de politie, waardoor alles geëncrypteerd is en dus veilig verloopt. 

Politie CARMA lanceert een virtueel loket met een 3D-inspecteur.
BELGAONTHESPOT Politie CARMA lanceert een virtueel loket met een 3D-inspecteur.

Realistisch

Hoewel de virtuele inspecteur zich intussen in het hoofdkantoor in Genk bevindt, zorgt de technologie voor een realistische ervaring. "Het virtueel onthaal wijst zichzelf uit en is voor iedereen heel gemakkelijk te gebruiken. Het gesprek voelt persoonlijk en echt aan omwille van de 3D-techniek, die ervoor zorgt dat je zelfs in elkaars ogen kijkt. Dit maakt een groot verschil met bijvoorbeeld skypen", zegt burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (sp.a).

Efficiëntie

Het systeem heeft volgens politie CARMA verschillende voordelen. Zo verhoogt de efficiëntie van de personeelsinzet, waardoor er ook meer blauw op straat mogelijk is. Daarnaast neemt de kwaliteit van de klachtenafhandeling toe. 

Evenementen

"De testfase loopt tot eind december. Een verdere implementatie op andere locaties is niet onmogelijk", zegt burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V). "Op langere termijn zouden we bijvoorbeeld ook een mobiele, virtuele onthaalbox kunnen overwegen, om in te schakelen op evenementen."

BELGAONTHESPOT9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Catz

  Er zijn in België dubbel zoveel agenten als in het land dat op de 2-de plaats komt qua aantal politiemensen per inwoner. De laatste agent die ik gezien heb was vorige maand, de wijkagent van een buurgemeente, die me kruiste in zijn dienstwagen. Dus ja : wààr zitten al die agenten eigenlijk ???

 • Ludwig Vanden Boer

  Straks kan je met twee partijen naar een TV stappen. Eerst komt een virtuele agent om de uitleg te 'aanhoren' en dan komen er virtuele advocaten en een virtuele rechter en op het einde van het programma weten we wie gelijk heeft en hoeveel de andere partij virtueel moet betalen. Als je iets misdaan hebt zetten ze ook virtuele tralies voor je eigen ramen en zit je in je eigen virtuele gevangenis. Maar in de echte wereld iets echt oplossen, dat kan niet.

 • Jan Verstrepen

  Het begin van het einde zie je daar als staan als oud mens me zo een onnozel ding voor je en zeer goed voor de werkgelegenheid.

 • Jan De Bisschop

  Helemaal fout! Het menselijk contact bij elke aangifte is heel belangrijk. Een duidelijk gebrek aan vakkennis van hen die dit hebben verwezenlijkt.

 • Fons Baert

  Als ze maar niet moeten buiten komen zeker?