Politie Brussel waarschuwt voor handtasdieven

De Brusselse lokale politie waarschuwt mensen die door de stad rijden voor een nieuwe manier die handtasdieven ontwikkeld hebben. In straten waar het moeilijk rijden is, doen ze wagens plots stoppen. Terwijl ze de aandacht van de bestuurder afleiden, openen ze het portier of slaan ze het raam in. De politie raadt aan handtassen niet in het zicht te laten liggen.

Rood licht
Tot voor kort sloegen handtasdieven veelal toe terwijl autobestuurders voor het rode licht stonden te wachten. Nu hebben ze een andere manier ontwikkeld om ook in straten waar het verkeer minder vlot verloopt toe te slaan. De daders opereren in groepjes van drie. Twee van hen lopen naast traag rijdende wagens met een vrouw achter het stuur en kijken of er een handtas op de passagierszetel ligt.

Veters knopen
Als dat het geval is, waarschuwen ze een handlanger die even verderop staat. Die laat dan een bal over straat rollen of gaat in het midden van de straat zijn veters knopen. De bestuurster moet dan stoppen, wat de daders de kans geeft het portier aan de passagierskant te openen of het raam in te slaan en de handtas te stelen.

Tips
De Brusselse politie geeft autobestuurders een aantal tips. Zo wordt aangeraden handtassen, laptops en andere waardevolle voorwerpen in de koffer te leggen en portiers goed af te sluiten. Wie toch het slachtoffer wordt van een handtasdiefstal mag niet plots versnellen of door het rode licht rijden omdat hij op die manier zichzelf en andere weggebruikers in gevaar brengt.

Het slachtoffer kan wel zijn vier knipperlichten in werking stellen en zijn claxon gebruiken. Dat zal de aandacht trekken van de voorbijgangers en de politie. Slachtoffers moeten ook meteen het noodnummer 101 bellen en zoveel mogelijk nuttige informatie geven over de plaats van de feiten en de daders. (belga/gb)