Politie bood onbegeleide minderjarigen in bestelwagen met Mawda geen bescherming "omdat er geen tolk was"

Kinderen bij het opvangcentrum Grande-Synthe, waar ook Mawda met haar ouders verbleef. Mawda (2) werd in België dooggeschoten door de politie tijdens een achtervolging.
Wouter Van Vooren Kinderen bij het opvangcentrum Grande-Synthe, waar ook Mawda met haar ouders verbleef. Mawda (2) werd in België dooggeschoten door de politie tijdens een achtervolging.
In de bestelwagen van de overleden Mawda zaten drie niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. België is verplicht om hen bescherming te bieden, maar dat is niet gebeurd. Hulpverleners vonden twee van hen in Duinkerke, een andere is spoorloos. Volgens de lokale politiechef konden de nodige diensten niet ingelicht worden omdat er geen tolk aanwezig was.

Volgens het parket van Bergen zaten in het busje met Mawda niet enkel twee gezinnen met samen vier kinderen, maar nog drie andere minderjarigen zonder familie. Het kabinet van staatssecretaris Francken bevestigt dat er drie niet-begeleide minderjarigen aan boord waren.

Een van hen, een Afghaan die naar eigen zeggen 14 jaar is, verblijft in het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Duinkerke, net over de Franse grens. "Ik zat in de bestelwagen", zegt hij. "Daarna heb ik twee dagen vastgezeten in een cel met de andere inzittenden, zonder tolk."

De Belgische organisatie Humain kwam de jongen twee dagen na zijn vrijlating tegen in het kamp bij een voedselbedeling. "Een andere Afghaan is intussen via hulpverleners in een opvangcentrum van de Franse overheid in Saint-Omer terechtgekomen", zegt Sofie D'Hulster van vzw Humain. "De derde jongen, een Koerd, is op dit moment vermist."

Omzendbrief

Volgens een omzendbrief van de regering van eind 2016 moet elke politiedienst of administratie bij minderjarigen die in mensensmokkel zijn verzeild geraakt de dienst Voogdij van de FOD Justitie op de hoogte te brengen. Omwille van hun kwetsbaarheid hebben niet-begeleide minderjarigen recht op bescherming, waarbij een voogd wordt aangesteld die op zoek gaat naar een opvang-centrum. Sowieso moet een van de drie gespecialiseerde opvangcentra in ons land worden ingeschakeld, maar ook dat heeft de politie van Bergen niet gedaan.

"In andere dossiers worden wij op het moment zelf gecontacteerd, net voor, tijdens of na het verhoor", zegt Sarah De Hovre van opvangcentrum Pag-Asa. "Dan kunnen we het potentiële slachtoffer uitleggen welke bescherming en bijstand mogelijk is. Dat is nu niet gebeurd."

Het Kinderrechtencommissariaat probeert de jongeren alvast naar hier te halen en is bereid om desnoods de jongeren op te zoeken, zodat ze bescherming krijgen en indien gewenst een klacht kunnen indienen. Dan kan het Kinderrechtencommissariaat een onderzoek starten.

Hete aardappel

"De dienst Voogdij heeft geen signalementen binnengekregen van deze personen tussen 15 en 18 mei", zo staat in een uitgebreide mededeling aan 'De Morgen'. Volgens de federale politie was de lokale politie van Bergen bevoegd voor de administratieve afhandeling na het incident.

Het kabinet-Francken zegt dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de dag zelf nog door de politie van Bergen op de hoogte is gebracht. DVZ heeft dan de politie de juiste documenten overgemaakt om de dienst Voogdij in te schakelen. Maar die dienst vernam het pas na telefoons van De Morgen. 

"Niet ingelicht omdat tolk ontbrak"

Dat de procedure voor de bescherming van minderjarigen niet is gevolgd, is volgens Marc Garin, politiechef van Bergen-Quévy, te wijten aan het ontbreken van een tolk. Hij heeft het over twee minderjarigen.

De plaatselijke politie had de Dienst Voogdij moeten inlichten, maar volgens Garin gebeurde dat niet omdat het nodige document niet volledig ingevuld kon worden vanwege de taalbarrière. De agenten hebben evenwel de Dienst Vreemdelingenzaken daarover ingelicht. 

"De Dienst Voogdij werd niet onmiddellijk op de hoogte gebracht van de toestand (...), niet door de politiezone (Bergen-Quévy, nvdr), niet door Vreemdelingenzaken, niet door de met het onderzoek belaste gerechtelijke politie", bevestigt Garin in een communiqué.

Van zodra de migranten uit het busje waren gehaald, "verklaarden vijf van hen, minderjarig te zijn, hoewel de taalbarrière communicatie met de migranten bemoeilijkte", luidt het. Van die vijf werd door Vreemdelingenzaken vastgesteld dat er drie personen effectief minderjarig waren, hoewel ook dat niet bleek te kloppen. Volgens de politiechef zou één van de drie zou toch meerderjarig zijn geweest. "De Dienst Vreemdelingenzaken heeft hem bevolen het (Belgische) grondgebied te verlaten".

"De twee minderjarigen werden op 18 mei om 18.00 uur, meer dan 24 uur nadat zij waren opgepakt en van hun vrijheid beroofd, gerechtelijk buiten vervolging gesteld", zo staat verder te lezen in het statement. "Daarop werden zij naar een nachtverblijf van het OCMW in Bergen overgebracht". 

Onderzoek

Eerder op de dag zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog een onderzoek te starten naar wat er precies verkeerd is gelopen. "Normaal gezien moet de politie die zo'n niet-begeleid minderjarigen aantreft dat melden aan de Dienst Voogdij. Dat is niet gebeurd", aldus Geens in De Ochtend op Radio 1. De CD&V-minister erkent dat er "een steek is gevallen" en bekijkt waar het is misgelopen. "We zijn er vrij zeker van dat de steek niet bij onze diensten is gevallen", klonk het toen. 
156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  De verantwoordelijkheid is die van de “ouders”als die er al zijn?wie zegt dat die ouders van Mawda wel haar biologische ouders zijn?met die vluchtelingen weet je nooit zij vrezen niets en doen alles voor papieren en het geld daaraan vast!doe maar eens DNA onderzoek om te beginnen?wedden dat het al mis is!

 • Giwdul Reobv

  En dan, voor het stoppen van dat busje waren ze ook nog niet gevonden. Die instelling dat voor deze minderjarigen 'zorgt' moet nu door heel hard te roepen bewijzen dat zij een reden van bestaan hebben. Ze zeggen er niet bij dat die minderjarigen, net als de meerderjarigen niet willen geholpen worden. 's Anderendaags zijn ze weeral vermist. Alleen het plaatske en de dikke wedde telt voor die instelling.

 • Jean Pollet

  gans die klucht van asielwet naar de prullenbak en herschrijven zonder achterpoortjes Wet is wet , ook voor de asielzoekers en aanhang

 • Theo Schuermans

  De politie moest niet op die kinderen passen, het zijn de ouders die hun kinderen moeten beschermen, met wat voor onnozelheden gaan ze nu nog afkomen.

 • MICHELINE GEVERS

  Ontsnappen ineen donkere nacht is niet moeilijk. Men denk toch niet dat die in een rij zijn gaan staan voor identificatie ! Maken dat ze weg waren, ja.