Politie Blankenberge schoolt agenten om tot slotenmakers: “Het kan levens redden”

.
Thinkstock .
De politiezone Blankenberge/Zuienkerke heeft vanaf nu twaalf slotenmakers in dienst. Geen externe firma, maar wél politiemensen die vrijwillig een opleiding volgden. Naar de beweegreden is het niet ver zoeken. “Het wordt steeds moeilijker om slotenmakers te vinden die ’s avonds en ’s nachts snel ter plaatse kunnen komen. Maar in noodsituaties kunnen enkele minuten of zelfs seconden het verschil maken”, zegt politiewoordvoerder Philip Denoyette.

“Als we binnen ons korps mensen hebben die mee ter plaatse kunnen gaan om een slot te forceren of openen, winnen we heel wat tijd”, gaat de woordvoerder verder. De politie benadrukt wel dat de ‘eigen’ slotenmakers enkel gebruikt worden in nood. Wanneer er moet meegegaan worden met een deurwaarder of geen sprake is van levensbedreigende situaties, wordt nog steeds de traditionele slotenmaker opgebeld. 

Gisteravond was wel een schoolvoorbeeld voor de aard van interventies waarbij de eigen mensen worden ingezet. Een vrouw gaf geen teken van leven meer, waardoor gevreesd werd voor haar leven. Uiteindelijk kon de politie een eigen slotenmaker’ inzetten om binnen te geraken. De vrouw werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

“Een beurtsysteem hebben we niet ingevoerd”, geeft Denoyette nog mee. “In principe zal er steeds iemand beschikbaar zijn. En in echte nood kunnen we altijd één van onze mensen bellen die niet van dienst is. Ze weten dat we dat enkel doen als er mensenlevens op het spel staan.” 

Extra voordeel: een slotenmaker van de politie laat geen schade achter. Als de deur wordt ingestampt, is dat wél het geval.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis van hoeylandt

  jeff Smulders@100%gelijk , als je zie wie ze nu politie maken , mensen die zelf niet door het examen komen , ben er zeker van door dit examen zullen ze zeker slagen , was een van hun neven beroepen voor ze van straat geraapt zijn om politie te worden ,wat er met belgie aan gebeuren is !!!!!!!!!je zou voor minder naar buitenland verhuizen

 • Jeff Smulders

  Belachelijk weer iets van de politiek. Daarbij kunnen ze dat geld beter besteden aan de preventie tegen aanslagen en onderzoeken naar de eventuele corruptie bij de lobbyistenparlementen. Het nodigt ook politie uit om een stap verder te gaan, ook daar zitten boeven tussen, jusitie geeft ze zelfs een vrijgeleide om in te kunnen breken.

 • Laurens Lens

  @Maurice : het is ook niet de bedoeling dat de interventie-inspecteurs dit gaan doen als bijkomende taak bovenop het reguliere interventiewerk. Het betreft, naar ik begrijp, een opleiding die hen net moet helpen om het interventiewerk efficiënter te gaan uitvoeren. Als voldoende interventie-medewerkers de opleiding volgen zal er ook altijd iemand beschikbaar zijn om dit werk uit te voeren en enkel in hoge nood.

 • maurice snelders

  Waren de politiediensten niet overbelast hoorde ik vele commissarissen onlangs janken. Nu nog een extra dienst erbij??? Dus weer minder service naar interventie toe.

 • tom lema

  hier komt de brandweer dat doen. Zijn daar in gespecialiseerd.