Politie betrapt in twee uur negentien spoorlopers: “Zeer verontrustend resultaat”

De politie heeft vanochtend in Basse-Wavre (Waals-Brabant) en Dilbeek (Vlaams-Brabant) in twee uur tijd negentien personen betrapt op spoorlopen, daarbij ook een schoolbuschauffeur. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel op zijn website.

Het ging om spoorlopers die een overweg wilden oversteken, terwijl de slagbomen gesloten waren, het licht op rood stond en het belsignaal weerklonk. Infrabel spreekt van een “zeer verontrustend resultaat”.
De spoorlopers riskeren een boete die kan oplopen tot 300 euro en bij recidive een gevangenisstraf tot 5 jaar. “Deze mensen riskeren ook hun leven en dat van hun passagiers, het leven van kinderen”, motiveert Infrabel de actie. Dit jaar zijn tot dusver zes spoorlopers overleden en raakten vier anderen zwaargewond. 

Nog tot 6 oktober zullen de politiediensten en Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS, strenge controles uitvoeren op plaatsen waar mensen vaak de verkeersregels overtreden. In totaal zullen 89 controles plaatsvinden, verspreid over het hele land. 

Overtreders riskeren zware boetes en recidivisten zelfs een gevangenisstraf, waarschuwt Infrabel.
Infrabel Overtreders riskeren zware boetes en recidivisten zelfs een gevangenisstraf, waarschuwt Infrabel.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Robbrecht

  Als de gemeente de correcte infrastructuur zou voorzien, dan was het oversteken van de sporen niet nodig.

 • Nicole De Muynck

  Zoals ik hier lees, zijn er veel die hun verkeersregelement niet kennen, het oversteekverbod geldt niet alleen door de slagbomen hé, enkel het rode licht telt,zolang dit brandt is het verboden over te steken. De slagbomen kunnen even opengaan en direct terug sluiten! Ook de reacties van dat je nog voldoende tijd hebt om over te steken is ridicuul! Als u met de wagen rijdt, het is rood, maar er komt geen wagen uit de andere straat, steekt u toch over dan?! Net hetzelfde.

 • Peter Bosman

  Ik steek vaak over als het belsignaal nog maar net begonnen is, tegen dat de trein er is kan ik 30 keer oversteken. Ik snap niet waarom er een volle minuut nodig is waarop men niet mag oversteken, zelfs een bejaarde met een wandelstok kan 2 keer oversteken voor de trein er is. (Dit is natuurlijk aan de specifieke oversteek die ik elke dag neem, ik kijk altijd wel even of ik de trein al kan zien of niet, meestal zelfs niet eens het geval)

 • Gerard Braeckmans

  Ach, Ludo Wouters, als je iets wil zoeken dan vind je wel iets hé. Er brandt een rood licht en dat is een verbod.

 • JAN krommentak

  Echt waren dat spoorlopers ? zij stapten gewoon door wanneer de slagbomen nog niet volledig geopend waren wat is dit voor een belachelijke vervolging aub zeg die auto die door de rooie lichten reed dat was terecht maar de rest is gewoon sensatie zoeken