Politie betaalt 530.000 euro per jaar om haven Oostende te mogen bewaken

UNKNOWN
Bij de politie is er wrevel over een absurd contract met de haven van Oostende. "De federale politie betaalt elk jaar 530.000 euro aan de haven om ze te mógen bewaken", klinkt het bij een politiebron. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

In 2005 richtte het Autonoom Havenbedrijf van Oostende het nevenbedrijf E-Port communications Services op. Dat bedrijf werd belast met de plaatsing van 54 camera's en kilometers afrasteringen rond de haventerreinen. De camera's werden daarop doorverhuurd aan de federale politie. Die betaalt elk jaar een bedrag van meer dan 500.000 euro om over de beelden te beschikken. In 2010 ging het volgens de jaarrekening van E-Port om 529.252 euro "abonnementsgeld".
 
Officieel luidt het dat de federale politie tevreden is over de camera's. "Zo sparen we 54 paar politie-ogen en veel geld uit. We zijn ook niet zomaar 'een gebruiker' van de toestellen. We zijn prioritair gebruiker", zegt de woordvoerster.
 
"Een goed contract, waardoor we die zware investeringen in veiligheid kunnen terugbetalen", zegt bestuurslid Jan Allaert van E-Port.
 
Maar onderhuids is er wél veel wrevel bij de politie over het absurde contract. "Met dat bedrag zouden we jaarlijks twintig combi's kunnen kopen", zegt een topbron. "Het is een schande dat de politie moet betalen om het terrein van het havenbedrijf te mogen bewaken. Dat bewakingswerk is slechts voor een klein deel een verplichte politietaak en grotendeels een zaak van privé-bewakingsfirma's."
 
De politievakbonden zijn evenmin enthousiast. Het ACV wil samen met het VSOA de minister bevragen over het dossier. (belga/sps)