Politie bekogeld, winkels en auto's vernield: "31 mensen gearresteerd, waaronder Franse snapchatter"

Baert
Op het Brusselse Muntplein zijn gisteren rellen uitgebroken. De politie moest zich terugtrekken omdat de agenten bekogeld werden. Winkels en auto's raakten beschadigd. Een vijftigtal agenten van de oproerpolitie dreef omstreeks 16.45 uur de menigte jongeren uiteen. Daarna ontstond in de zijstraten van het Muntplein en op de Kiekenmarkt en Grasmarkt een kat- en muisspel met tientallen jongeren. Er vielen twee lichtgewonden en er zijn 31 arrestaties verricht. Onder hen ook Vargasss92, het Franse internetfenomeen dat aan de basis ligt van de bijeenkomst van de relschoppers. De situatie is nu weer onder controle. De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene doet een oproep naar de bevolking om de relschoppers te identificeren. 

Volgens politiewoordvoerder Olivier Slosse ontstonden de rellen toen een ploeg van de Brusselse politie een rapper wilde aanspreken. "Dat is geëscaleerd en onze mensen werden bekogeld", zegt de woordvoerder. "We hebben ons dan teruggetrokken om een interventie voor te bereiden met meer manschappen en zullen zo meteen tussenkomen. Het gaat om een honderdtal mensen die op het Muntplein aanwezig zijn."

De jongeren verzamelden massaal op het Muntplein en vernielden daarbij een wagen, straatmeubilair en verschillende ramen van de Muntpuntbibliotheek. Ook de omheining van 'Winterpret', het evenement rond de kerstperiode, werd gebruikt om schade aan te richten.

Toen de oproerpolitie met het waterkanon en verschillende combi's ter plekke kwam, vluchtten de jongeren naar de omliggende straten. Na een tiental minuten trok de politie zich al terug.

Kat- en muisspel

Intussen verplaatste het kat- en-muisspel zich richting de Kiekenmarkt waar de agenten opnieuw tussenkwamen en voor de deur van een wisselkantoor twee jongeren in bedwang hielden op de grond. In de buurt van de Grasmarkt moesten de ramen van een restaurant eraan geloven.

Aan de Grasmarkt werd de etalage van een schoenwinkel vernield.
Mark Baert Aan de Grasmarkt werd de etalage van een schoenwinkel vernield.

In alle drukte kreeg een jong meisje een astma-aanval. De hulpdiensten konden haar door de meute pas na een half uur bereiken.

Omstreeks 18 uur heeft Brussels burgemeester Philippe Close op Twitter laten weten dat de situatie op het Muntplein onder controle is. Hij spreekt over een niet-toegelaten bijeenkomst. "Ik heb de politie onmiddellijk bevolen om de deelnemers uiteen te drijven." En hij voegt eraan toe: "Arrestaties bezig."

Social media-ster

De onlusten zijn naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van de aanwezigheid van social media-ster Vargasss92. Dat melden politiebronnen. 

De Fransman is een bijzonder populaire "influencer" op Snapchat en heeft maar liefst 600.000 volgers op Instagram. Gisteren had hij opgeroepen om deze namiddag om 16 uur aanwezig te zijn op het Muntplein, omdat hij naar eigen zeggen een namiddag wilde doorbrengen met zijn fans. "Loop niet weg wanneer ik daar ben", klonk het. "De politie zou me meteen evacueren en ik wil dat niet, ik wil zolang mogelijk bij jullie blijven."

De jongeman voegde er wel aan toe: "Ik wil geen opstootjes, ik wil dat niemand duwt, want anders gaat de politie me weghalen. Ik wil gewoon een namiddag zonder problemen met jullie spenderen en met jullie plezier maken." De komst van de social media-ster trok heel wat jongeren, maar toen de politie tussenkwam omdat de volkstoeloop te groot was en de man zelf geen vergunning had, reageerden de fans boos en richtten ze zich tegen de politie.

RV

Eerste minister Charles Michel predikt naar eigen zeggen nultolerantie voor rellen zoals vandaag in Brussel. "Er mag geen straffeloosheid heersen voor geweldplegers tegen de politie", aldus de premier.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) veroordeelt de rellen. Op Twitter heeft de minister het over "opnieuw ontoelaatbaar en onbegrijpelijk geweld in centrum Brussel". Hij verzekert dat de diensten al het nodige doen om de situatie onder controle te krijgen en dat de federale politie versterking stuurt. 

De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene doet een oproep naar de bevolking om de relschoppers te identificeren. "Als u over beeldmateriaal beschikt betreffende de incidenten op en rond het Muntplein, dan mag dit overgemaakt worden via het  adres zpz.polbru.info@police.belgium.eu", klinkt het.

Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
De oproerpolitie op het Muntplein.
BELGA De oproerpolitie op het Muntplein.
Een beschadigde wagen op het Muntplein.
BELGA Een beschadigde wagen op het Muntplein.
Gebroken glasramen op het Muntplein.
BELGA Gebroken glasramen op het Muntplein.
Zaterdagavond waren er rellen op de Lemonnierlaan. Vandaag op het Muntplein.
BELGA Zaterdagavond waren er rellen op de Lemonnierlaan. Vandaag op het Muntplein.156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis reinquin

  In de politieschool wordt gehamerd op zelfbeheersing. Dus voor de inspecteurs op terrein geen probleem. Wat met de zelfstandige in zijn uitbating omringd door familie en/of medewerkers geconfronteerd met vernielingen die levensbedreigend overkomen. Wat als hij in dergelijke omstandigheden zijn pistool bovenhaalt ? Ik heb dan liever dat de inspecteurs iets minder hun getrainde zelfbeheersing aanspreken.

 • guy vanhuysse

  Alochtonen schieten zichzelf in de voeten op die manier, niemand wil ze nog, geen enkel bedrijf zal ze nog aanwerven, etc. en ooit...jammerlijk genoeg, zal de 'weerbots' van ons komen en ze verdrijven

 • Karl Huysmans

  Ben beschaamd om Belg te zijn.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Dit is gewoon "DE OPVOEDING" van uw kinderen. En het zal niet beteren met deze aankomende jeugd. Waar zijn die opgevoed?

 • nicole pottier

  Spanje heeft een betere aanpak, in Belgie heeft Sinterklaas de wetten gemaakt, het beloofde land, die in Spanje zijn straf niet wil ondergaan word in Belgie uitgenodigd , de belgen gaan voor u wel betalen,dit is weer Brussel, eens dit brol volk zich terugtrokken om op een andere plaats te beginnen trok de politie zich terug, het was O.K