Politie aanvaardt door tekort ook ongeschikte kandidaten: "Politieke druk om streefcijfers te halen"

Door het grote tekort aan politieagenten mogen veel kandidaten die ongeschikt bevonden worden tijdens de selectie, toch beginnen aan de politieopleiding.
Belga Door het grote tekort aan politieagenten mogen veel kandidaten die ongeschikt bevonden worden tijdens de selectie, toch beginnen aan de politieopleiding.
Door het grote tekort aan politieagenten mogen veel kandidaten die ongeschikt bevonden worden tijdens de selectie, toch beginnen aan de politieopleiding. Dat blijkt uit een onderzoek van De Standaard. Volgens anonieme bronnen van de krant is er sprake van politieke druk om de streef­cijfers tot elke prijs te halen.

Wie bij de politie aan de slag wil, moet "van onberispelijk gedrag" zijn, zegt het reglement. Volgens De Standaard blijkt echter dat ook kandidaten met een verleden als harddrugsmisdadiger, vechtersbaas of zware verkeerscrimineel door de selectie geraken, vaak ondanks een negatief advies van de selectiedienst en ondanks het feit dat ze te veel onvoldoendes scoorden bij de proeven. 

Ook mensen die bij vorige deelnames aan de selectie geweerd werden wegens leugenachtig gedrag, een band met Syriëstrijders of andere gevaren in hun omgeving, werden recent toegelaten tot de politieopleiding.

Groot tekort aan manschappen

Wegens het grote tekort aan manschappen bij de politie wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) elk jaar 1.400 aanwervingen doen. Om die cijfers te halen, wordt niet alleen massaal campagne gevoerd, maar moet ook het slaagcijfer bij de selectie omhoog. De lat wordt echter in geen geval lager gelegd, zegt Jambon steevast.

Dat spreekt iedereen die nauw betrokken is bij het selectieproces tegen, stelt De Standaard. "We worden constant en massaal onder druk gezet om de doelstellingen te halen", zegt een bron die zetelt in selectiecommissies. "De lat wordt bijna op de grond gelegd, iedereen moet erover." 

"Klap voor imago"

Als dit klopt, dan betekent dit een enorme klap voor het imago van de politie, reageert Joery Dehaes van ACV Politie. "Een pure schande als dit klopt, maar ik vrees ervoor. Dit moet onderzocht worden", zegt hij.

De vakbondssecretaris zegt geen concrete aanwijzingen te hebben over de aangehaalde voorbeelden van mensen die door de selectie geraken, maar er zijn wel signalen dat er politiekandidaten slagen die niet het vereiste niveau halen. "Niet het vereiste niveau van motivatie, kennis of attitude", aldus Dehaes.

De vakbond vindt het hoe dan ook onaanvaardbaar dat de lat voor politiekandidaten lager zou worden gelegd. "We moeten inderdaad het tekort aan agenten oplossen, maar dit mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit".

"Geen toeval"

De liberale politievakbond VSOA twijfelt sterk aan enkele dossiers van politiekandidaten die toch door de selectie raken ondanks een verleden als harddrugsmisdadiger of banden met Syriëstrijders.

VSOA Politie-ondervoorzitter Vincent Houssin zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke dossiers. Hij meent dat het geen toeval is dat dit alles gebeurt, nu een hervorming van de rekruteringsdienst er aan zit te komen. "Dat zal steken op bepaalde niveaus", aldus de vakbondsman. De huidige selectieprocedure is erg tijdrovend en erg stroef, vindt de VSOA'er.

Nog volgens Houssin gebeurt het moraliteitsonderzoek bij kandidaten voor de politie "zeer streng" door de lokale politie, en ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de rekruteringsdienst. Druk om de lat lager te leggen door minister Jambon is er volgens de vakbondsman niet. "De minister zet druk in positieve zin, door 1.400 mensen aan te werven". 

Kabinet Jambon: "Zo grof dat we het niet kunnen geloven"

Ook de woordvoerder van minister Jambon heeft gereageerd. Hij noemt de voorbeelden van ongeschikte doch geselecteerde politiekandidaten "zo grof dat we ze niet kunnen geloven". De federale politie heeft bevel gekregen de opgesomde cases zo spoedig mogelijk "tot op het bot" uit te zoeken. "Alle mogelijke stappen worden genomen om uit te zoeken wat het waarheidsgehalte hier van is", klinkt het bij Jambon.

De minister ontkent politieke druk om de lat lager te leggen. "Op geen enkele manier wordt er politieke druk uitgeoefend om agenten door te laten. Wel integendeel", aldus nog de woordvoerder. 

Hevorming selectieprocedure

Hij wijst er op dat de selectieprocedure en de rekruteringsdienst worden hervormd. Die procedure loopt nu veel te traag. "Het duurt soms een jaar vooraleer kandidaten de uitslag van een proef weten", zegt de woordvoerder. "We vermoeden dan ook dat het te heet onder de voeten wordt van mensen in die rekruteringsdienst."

De hervorming van de selectieprocedure is bezig. Een betere rekruteringscampagne staat in de steigers, het rekruteringsproces wordt geoptimaliseerd en versneld en de opleiding wordt verbeterd. "Na jaren van onderinvestering zijn we bezig aan een zware inhaaloperatie", klinkt het.

Uit cijfers blijkt dat het percentage van kandidaat-inspecteurs - het overgrote deel van de aspiranten - die door die selectie geraken, verdubbelde van 7 naar 14 procent tussen 2014 en 2017. Dit jaar zou het slaagpercentage opnieuw aan het stijgen zijn. Het slaagpercentage van de opleiding zelf ligt rond de 95 procent.
250 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal van Delft

  Ikzelf heb 20 jaar dienst gehad maar wegens 1 sms’je kreeg ik in oktober 2017 mijn ontslag wegens schending van het beroepsgeheim!!! Als ik zie wat er inderdaad de laatste jaren gerecruteerd wordt dan stel ik mij toch de vraag of mijn ontslag gerechtvaardigd was.

 • Tom Faes

  Vertel nu eens wat er al wel goed gelopen is bij nva ministers,want ik zie niks !Met Jambon is er nog nooit zoveel gevaar geweest,de cijfers van VanOvertveldt kloppen nooit,de migranten stromen binnen met Francken en over Vandeput zullen we maar zwijgen..Arm Nva , niks, lukt nougabollen.

 • Chris Devlaeminck

  Mensen die niet verder denken dan hun neus lang is leggen de schuld voor 100% bij onze politici. Wij zijn de bevolking. Als er onder ons niet genoeg geïnteresseerd zijn om in de samenleving de taak van politieagent op zich te nemen dan kunnen politici daar weinig aan doen.

 • cindy sneom

  Ik ben niet verwonderd, al veel cowboy flikken tegen gekomen, zeker in de regio Eeklo, allemaal wannabe's en zekers niet tendienste voor het volk, maar meer een vervolgzetting uit hun schooljaren als "Bully"

 • Robert DE REU

  Voor de laatste maal, ik moet lachen met Politietekort, Belgie heeft procentueel het meeste Politie per inwoners, waarom moeten er dan nog meer bij, ik begrijp het niet of misschien juist wel.