Politicoloog Dave Sinardet over politieke impasse: “Druk ligt nu bij CD&V”

Tim Dirven
De politieke impasse is compleet sinds minister Koen Geens (CD&V) gisterenavond zijn opdracht teruggaf aan koning Filip, na verklaringen van PS-voorzitter Paul Magnette in verschillende media. De PS-voorzitter maakte duidelijk dat zijn partij niet zal regeren met N-VA. Hoe moet het nu verder? “De druk ligt nu bij CD&V”, zei politicoloog Dave Sinardet (VUB) deze middag in het VTM NIEUWS.

Na alle inspanningen van CD&V komt dat als “een domper”, zei voorzitter Joachim Coens deze ochtend op Radio 1 over de onverwachte wending in de federale formatie. “We hebben een kater overgehouden aan Valentijn”, aldus Coens nog. Volgens Sinardet was het “vrij voorspelbaar” dat de opdracht van Geens zou mislukken. “Er waren veel signalen dat het moeilijk zou worden om PS en N-VA samen te krijgen”, zegt Sinardet, die verwijst naar de conclusies van preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois vorig jaar en eerdere verklaringen van Magnette.

Dat Geens met een beschuldigende vinger naar de PS wijst, is volgens Sinardet ongetwijfeld een goede zaak voor N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Het heeft N-VA uit de wind gezet. Het is duidelijk dat de PS niet met N-VA wil regeren. Omgekeerd is dat niet zo duidelijk: sommigen willen het wel, anderen niet”, aldus Sinardet nog.

Drie opties

“De druk ligt nu bij CD&V”, legt Sinardet verder uit. “Er zijn niet veel opties meer: ofwel regeren zonder N-VA, maar dan moet CD&V een bocht nemen, ofwel nieuwe verkiezingen, ofwel een noodregering. In dat geval zou de huidige regering van lopende zaken aangevuld kunnen worden met enkele partijen en noodbeslissingen kunnen nemen.” Maar dat laatste scenario is volgens Sinardet geen goed idee. “Bovendien hebben de kiezers recht op een echte regering.”

“Het is duidelijk dat de partijtop de N-VA niet wil lossen. De voorbije maanden zijn N-VA en CD&V naar elkaar toegegroeid laatste momenten, dus het zal niet evident voor de CD&V om N-VA te lossen. Anderzijds is het geen evidente keuze om aan N-VA te blijven hangen, zeker nu PS niet met N-VA wil regeren. Zeker de progressieve strekking van de partij zal minder problemen om zonder N-VA te regeren. Het viel mij ook op dat Joachim Coens deze ochtend toch een kleine opening voor Vivaldi open liet”, legt Sinardet verder uit.

Ook het scenario van nieuwe verkiezingen is niet eenvoudig, benadrukt Sinardet. “Daarvoor moet er in het parlement een meerderheid zijn. De parlementsleden moeten eigenlijk voor hun eigen ontslag stemmen zonder dat ze zeker zijn van herverkiezing. Ook hun partij moet daarmee instemmen. Bovendien zijn de partijen aan Vlaamse kant niet happig op nieuwe verkiezingen, omdat de anti-establishment-partijen Vlaams Belang en PVDA daarbij zouden winnen.”

Stof laten neerdalen

Wat de volgende stap wordt in de zoektocht naar een federale regering is nog onduidelijk. Bij de PS en N-VA wil vandaag niemand reageren. Maandag zal de koning opnieuw consultaties aanvatten. “De partijvoorzitters zullen dit weekend tijd nemen om het stof te laten neerdalen en na te denken over de beste optie voor de toekomst.” Sinardet verwacht dat de koning maandag nog niet een nieuwe opdrachthouder zal aanstellen. “Hij moet alle voorzitters raadplegen en dat neemt wat tijd in beslag nemen, daarna moet hij zich nog beraden over een volgende stap. Maar hij zal er ook geen gras laten over groeien.”

LEES OOK: Onze opinie. Voor eens en voor altijd, CD&V: willen jullie onderhandelen over Vivaldi? (HLN+)
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nema De Geest

  Pé Gevers, 44.000 nv-a stemmen voor 1 zetel en 75.000 DeFi stemmen voor 1 zetel of 50.000 cdh stemmen voor 1 zetel. Het systeem geeft dus geen voordeel aan Franstaligen zoals zo vaak wordt beweerd door Vlaams nationalisten. Het systeem is eerlijk en kijkt naar totale bevolkingsaantalen in kieskringen (want het volledige volk niet enkel kiezers wordt vertegenwoordigd) en ja, niet geldige en blanco stemmers spelen ook een rol, alsook het aantal partijen en de kiesdrempel.

 • jos duriau

  @Yves De Groote , niet zonder nva is dat geen veto ??

 • Leo Kaya

  Tot spijt van de echte anti-CD&V-ers: het is wel de CD&V wiens kennis gevraagd wordt om de strijdende en blijtende kinderen te sturen. Als CD&V bij de regering betrokken wordt, moet haar programma maximaal aanvaard worden. Zoniet moeten zij in oppositie. Je moet de bevolking geven waarvoor ze stemde, en als dat ten koste gaat van de toekomst van de Belgische kinderen? Wel ze kunnen hun ouders die extremisten zijn, hiervoor doen boeten op hun oude dag ;

 • daniel stienen

  Een beetje waalse tv en debatten kijken, daar is het met zijn allen tegen een, op dat gebied kunnen we nog een lesje leren van de walen, maar het is ook welkte enige....

 • Johan Hendrickx

  Sinardet zal het eens komen vertellen, waarschijnlijk ingehuurd door Magnette!