Exclusief voor abonnees

Politicologe Sarah de Lange: “Probeer in België eens een minderheidsregering”

Prof. dr. Sarah L. de Lange van de faculteit der maatschappij- en gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam UVA is gespecialiseerd in populisme. ‘Bij existentiële dreigingen van externe aard worden leiders door de bevolking positiever gewaardeerd.’
Kees van de Veen Prof. dr. Sarah L. de Lange van de faculteit der maatschappij- en gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam UVA is gespecialiseerd in populisme. ‘Bij existentiële dreigingen van externe aard worden leiders door de bevolking positiever gewaardeerd.’
Premier Sophie Wilmès (MR) hoeft nog niet meteen te wanhopen. Op momenten van crisis verzamelt het volk zich achter de leider, zegt politicologe Sarah de Lange. Een gesprek over populariteit, populisme en de kans die klassieke partijen nu kunnen grijpen.

Je hebt 3% van dit artikel gelezen
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Schaf eens de particratie af en maak van parlementsleden eens verkozenen die op basis van hun eigen geweten, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid terug zelf beslissen op welk knopje ze duwen. Dat zou al een hele stap vooruit zijn.

 • johan fransaert

  op zich nog niet slecht gevonden laat de fractie die de meerderheid van de stemmen krijgen in dit land dus niet de partijen een regering vormen en dan moeten ze maar onderhandelen met de rest om wetten enz erdoor te krijgen, beter dit dan eindeloze onderhandelingen die toch tot niets leiden.

 • Tom Araya

  Probeer eens een regering met partijen die de meeste stemmen hebben gehaald. En tel elke stem als 1 stem. Dat zou voor een keer democratisch zijn.

 • Yolande MARIS

  Moei u met uw eigen land, waarom denkt u dat er al zoveel nederlanders naar Belgie zijn gevlucht en uw gezonheidszorg moet ook al niet te best zijn want in onze ziekenhuizen zijn de nederlanders ook goed vertegenwoordigt.

 • Rayan El Arami

  Schaf dan ook maar de verkiezingen gelijk af ipv van nog langer met ons voeten te rammelen. Ik heb wel nuttiger dingen te doen dan voor nul niks noppes een paar keer nutteloos met een pen tegen een computerscherm te tikken.