Ga naar de mobiele website
^ Top

Politici vragen uitleg over transacties ontwikkelingsgeld

belga
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS) heeft de regeringscommissaris en de CEO van BIO, de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden, gevraagd een exhaustief rapport op te stellen over de inhoud van de berichtgeving in Le Soir. Die krant berichtte vanmorgen dat BIO 150 miljoen euro heeft ondergebracht in fiscale paradijzen. Ecolo en Groen vragen intussen een hoorzitting met de verantwoordelijken van BIO. Ook Georges Dallemagne (cdH) is daar voorstander van.

BIO beheert meer dan een half miljard euro ontwikkelingsgeld. Zeventig procent van de transacties gebeuren via tussenspelers als banken of investeringsfondsen, legt Wouter De Vriendt van Groen uit. "Meer dan 111 miljoen passeert zo via belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden en Mauritius. Regeringen in ontwikkelingslanden lopen zo heel wat broodnodige belastinginkomsten mis. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe ontwikkelingsgeld niet efficiënt besteed wordt. Het moet ons aanzetten om zeer voorzichtig te zijn in het betrekken van de privésector bij ontwikkelingsdoelstellingen. Fiscale fraude is de kanker van duurzame ontwikkeling", zegt De Vriendt.

Te weinig knowhow

Groen wijst er nog op dat de liberale partijen in de laatste jaren het budget voor BIO fel hebben opgedreven. "Onder (toenmalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, nvdr) Charles Michel (MR) kreeg BIO in 2009 bijna 200 miljoen euro ontwikkelingsgeld, terwijl dat in 2006 nog minder dan 50 miljoen euro was. Ook bij de keuze van de projecten waarin geïnvesteerd wordt, staan ontwikkelingsdoelstellingen niet centraal, zeggen de groenen. Het personeel van BIO heeft tevens te weinig knowhow op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, luidt het.

Reeds toen hij zijn mandaat opnam, heeft Magnette aan de Dienst Bijzondere Evaluatie van de Internationale Samenwerking (DBE) gevraagd om een evaluatie van BIO op te maken, verklaarde de minister intussen in een persbericht. In het parlement zei de minister BIO te willen hervormen.

"De groei van de financiële middelen van BIO werd nooit omkaderd door structurele en organisatorische aanpassingen, en ging ook niet gepaard met de herdefiniëring van de operationele en financiële strategieën", luidt de analyse van Magnette. Hij pleit voor een volledige integratie van BIO in het systeem van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, "zodat de instelling in alle transparantie de algemene doelstellingen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking zou volgen".

Wetteksten
Magnette sleutelt in dat opzicht aan wetteksten die ervoor moeten zorgen dat BIO niet langer gebruik kan maken van investeringen in off-shore investeringsfondsen. De minister vraagt ook "met klem" om geen amalgaam te maken met het kwaliteitsvolle werk dat door alle andere actoren van de sector van de ontwikkelingssamenwerking, de administratie, de publieke sector en de ngo's wordt geleverd. Want dat is "werk dat zeer regelmatig geëvalueerd wordt en dat op alle vlakken ruim voldoet".

Meer over


Gesponsord

Meld een bug