Politici vragen dringend parlementair debat over Tibet

De Gucht moet zich ondubbelzinnig uitspreken over het dossier, dixit de parlementsleden.
UNKNOWN De Gucht moet zich ondubbelzinnig uitspreken over het dossier, dixit de parlementsleden.

Parlementsleden van CD&V, sp.a en Groen! dringen aan op een parlementair debat over het recente geweld in Tibet. Minister Van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht moet zich ondubbelzinnig uitspreken over het dossier.

Chinese ambassadeur
Gisteren drongen de CD&V-senatoren Els Schelfhout en Pol Van den Driessche er bij minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht op aan om dringend de Chinese ambassadeur in Brussel te ontbieden. Ze vroegen ook dat de commissie Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk over de crisis zou vergaderen.

Rogge
Vandaag was het de beurt aan de sp.a-Kamerleden Bruno Tuybens en Peter Vanvelthoven om aan kamervoorzitter Herman Van Rompuy te vragen IOC-voorzitter Jacques Rogge en de Chinese ambassadrice Zhang Qiyue naar het parlement uit te nodigen. De Vlaamse socialisten beslisten op hun partijbureau unaniem om zeker niet op te roepen tot een boycot van de Olympische Spelen, die deze zomer in China plaatsvinden. Groen! dringt er naast een parlementair debat op aan om snel een Europese delegatie naar Tibet te sturen om de situatie te onderzoeken. (belga/svm)