Exclusief voor abonnees

Politici met Schild & Vrienden-signatuur of in drugshandel: hoe screenen partijen hun kandidaten?

CD&V-kandidaat Rediart Cankja, die betrapt werd met drie kilogram heroïne en N-VA-kandidaat Stijn Everaert, die banden bleek te hebben met Schild & Vrienden.
rv CD&V-kandidaat Rediart Cankja, die betrapt werd met drie kilogram heroïne en N-VA-kandidaat Stijn Everaert, die banden bleek te hebben met Schild & Vrienden.
Een gesprek. Een vluchtige screening via Facebook en Google. Het ondertekenen van een soort van gedragscode. En hop, de kandidaat is klaar om op een verkiezingslijst te staan. Met alle gevolgen vandien.

Bij de N-VA moeten kandidaten de codex ondertekenen, bij sp.a de deontologische code onderschrijven. CD&V vraagt enkel een engagementsverklaring waarin de kandidaten zich bereid verklaren ook nà de verkiezingen actief te blijven binnen de ruime partijwerking. Groen heeft een morele code, waarin wordt verwacht dat de kandidaat handelt volgens de partijstandpunten.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Sinds wanneer is schild en Vriend veroordeeld ??

 • Jean Callens

  Screenen? De wet op de privacy dan nog strenger maken!! Altijd gezegd dat deze wet meer voordelen biedt aan criminelen dan aan de modale eerlijke burger. Politiemensen met toegang tot diverse databanken hebben tegenwoordig schrik van hun schaduw. Misbruiken moeten gestraft worden maar het loopt momenteel de spuigaten uit.

 • Peter Buyck

  Laten we een carrière eens goed bekijken. De drugskoerier had duidelijk geen carrière als koerier om bij de politie te mogen tolken. Dus dat deed hij NA aanwerving (bvb door financiële problemen thuis). Een lid van schild en vriend was het al VOOR zichzelf aan te bieden als kandidaat-politicus.

 • Philippe Deckers

  Sinds wanneer is Schild en vriend veroordeeld?

 • jean petermans

  Bij Cd&V blijkbaar onvoldoende dit is al het xte geval