Politici komen informeel samen in Diamantclub

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld)
PHOTO_NEWS Willem-Frederik Schiltz (Open Vld)

Een aantal Kamerleden onder leiding van N-VA-fractieleider Jan Jambon heeft een informele "Diamantclub" opgericht die de belangen van de diamanthandel wil verdedigen. Dat schrijft De Tijd dinsdag.
 
Alle Nederlandstalige Kamerleden en Senatoren kregen een uitnodiging in de bus, net als de volksvertegenwoordigers in het Vlaams parlement.
 
"Zeggen dat de diamanthandel van groot belang is qua imago en economische impact voor Antwerpen en voor het land, is een open deur intrappen", luidt de invitatie. "In de Diamantclub willen we politici samenbrengen die de waarden en de belangen van onze diamanthandel verdedigen."
 
Naast voorzitter Jambon telt de Diamantclub twee ondervoorzitters: CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten en Open Vld-Kamerlid Willem-Frederik Schiltz. De oprichting van de club dateert van 2 december.

Lobbywerk
Niet alle parlementsleden zijn even opgezet met het nieuwe initiatief. "We hebben in het verleden al gezien waar het lobbywerk van de diamantsector toe leidt", reageert Stefaan Van Hecke (Groen!). "Ik hoop dat het niet de bedoeling is de strijd tegen de fiscale fraude te bemoeilijken. Al lijkt het sterk die richting uit te gaan."
 
Tijdens de vorige legislatuur ontstond al eens ophef rond een wetsvoorstel dat het onderzoeksrechters moeilijker zou maken in fraudedossiers diamanten en andere bedrijfsgoederen in beslag te nemen, merkt De Tijd nog op. Uit gerechtelijke hoek werd dat initiatief toen afgedaan als een aanval op de onafhankelijkheid van de onderzoeksrechters in opdracht van de diamantlobby. (belga/mvdb)