Politici hebben gemiddeld 6,5 mandaten

thinkstock
Het cumuleren van mandaten blijft voor vele politici een nationale sport. Elke verkozene oefent gemiddeld 6,5 mandaten uit. Dat blijkt uit de mandatenlijst voor het werkjaar 2011 van meer dan 7.500 politici en hoge ambtenaren die in het Staatsblad is gepubliceerd en waarover verschillende kranten berichten.

Het gemiddelde verbergt grote verschillen. Zo oefenen 334 politici slechts één mandaat uit. Vooral burgemeesters, schepenen, OCMW-voorzitters en provincieraadsleden cumuleren; bij parlementsleden en ministers is dat veel minder het geval.

Volgens de krant De Tijd gaat de prijs voor de politicus met de meeste betaalde mandaten naar Christian Dereppe (FDF), gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij combineert zijn werk in de gemeenteraad met 18 andere betaalde mandaten. Etienne Van Vaerenbergh (ex-Volksunie), schepen en OCMW-voorzitter in Lennik, is dan weer de man met de meeste bezoldigde en onbezoldigde mandaten: 59.

Van de politici en hoge ambtenaren dienden er 159 dit jaar hun mandatenlijst niet in bij het Rekenhof. Zij riskeren een boete tot 5.500 euro.