Pol Van Den Driessche verfraait eigen Wikipediapagina met "aanprijzende taal"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois en N-VA-partijgenoot Pol Van den Driessche
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois en N-VA-partijgenoot Pol Van den Driessche
Op de Wikipediapagina over Pol Van Den Driessche zijn vanaf het adres van het N-VA-partijsecretariaat hele zinnen geschrapt en "aanprijzende" elementen toegevoegd die een positiever beeld van de gecoöpteerde senator schetsen. Dat ontdekte de weblog Journalinks. VRT meldt dat Van Den Driessche toegeeft zelf zijn pagina gewijzigd te hebben.

Vanaf het IP-adres van het partijbureau werden onder meer kritische passages over vermeende seksuele intimidaties door Van den Driessche weggegomd.

Van Den Driessche zei aan Radio 2 dat hij zelf zijn pagina opleukte, "tijdens een rustige namiddag op het partijbureau". Hij deed dat naar eigen zeggen om nuance toe te voegen, meldt VRT. De politicus voegde lovende opmerkingen op Wikipedia toe, onder meer over het "verrassend hoge aantal voorkeursstemmen" die de West-Vlaamse communicatieadviseur achter zijn naam kreeg.

Niet neutraal
Een Wikipediagebruiker die regelmatig pagina's in de digitale encyclopedie aanpast, noemt de wijzigingen "niet echt neutraal, maar aanprijzend en deels niet relevant".

Het is niet de eerste keer dat de N-VA zijn Wikipediapagina's opsmukt. Op zijn eigen pagina werd de partij door medewerkers zo in de verf gezet als homovriendelijk. Een medewerker van de partij schrapte toen ook een zin over het feit dat de N-VA haar oorsprong zou vinden in het Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

De weblog ontdekte dat er vanaf het adres van Open Vld ook al, weliswaar correcte, wijzigingen werden aangebracht op andere politiek getinte Wikipediapagina's.