Poging tot zelfmoord wordt arbeidsongeval door stress

Het Antwerpse arbeidshof heeft een zelfmoordpoging erkend als een arbeidsongeval. M.V. (60), een ontvanger-griffier uit Limburg, stak zichzelf vier jaar geleden in brand. Hij is zwaar verminkt. De rechtbank oordeelde dat hij handelde in een "plotse vlaag van waanzin", die het rechtstreekse gevolg was van stress op het werk. Dat staat te lezen in de gedrukte krant van Het Laatste Nieuws.

De man werkte al ruim 30 jaar voor de dienst Watering Grootbroek in het Maasbekken. Hij was zeer gedreven en gezagsgetrouw, maar na een woelige vergadering in oktober 2006 verloor hij alle controle. Hij liep naar de wc, overgoot zich met benzine en stak zich in brand.

De zelfmoordpoging wordt door de rechtbank gekwalificeerd als een arbeidsongeval. "Opmerkelijk en zeer uitzonderlijk", zegt advocaat Kris Luyckx, die het slachtoffer bijstaat. "Dit is een 'mijlpaalarrest'. De rechtbank erkent dat mensen door hun collega's zo ver gedreven kunnen worden dat ze zelfmoord plegen. In die gevallen geldt de wet op de arbeidsongevallen en moet de verzekering van de werkgever de schade betalen. Bij mijn cliënt zal die een paar miljoen euro bedragen." (belga/gb)