Poging tot brandstichting in Joodse woning in Borgerhout

De voorbije nacht hebben onbekenden geprobeerd om brand te stichten in een Joodse woning in Borgerhout. De poging mislukte, maar gezien de manifestaties van de afgelopen dagen in de Scheldestad tilt het parket zwaar aan de zaak. De daders konden nog niet worden gevat. Het labo kwam al ter plaatse voor sporenonderzoek.

Brievenbus
Kort na middernacht werden brandversnellers door de brievenbus van een woning in de Oedenkovenstraat gegoten. Het vuur werd aangestoken, maar doofde na een tijd vanzelf. Er is wel schade aan de voordeur. Het parket, de politie en het stadsbestuur zullen in de toekomst extra waakzaam zijn om dergelijke incidenten te vermijden. Na de pro-Palestijnse betogingen van afgelopen week, die woensdag leidden tot rellen, worden er geen risico's meer genomen.

Streng optreden
Het parket van Antwerpen verklaarde streng te willen optreden tegen personen die de problematiek in het Midden-Oosten willen uitvechten in de stad. Burgemeester Patrick Janssens wil niet dat mensen uit de Joodse gemeenschap in Antwerpen hun afkomst moeten verbergen uit vrees voor represailles. De betoging van vandaag tegen het geweld in de Gaza-strook verliep overigens rustig, met slechts dertien bestuurlijke aanhoudingen. (belga/gb)