Poetsvrouw en kassabediende ontvangen dit jaar Vlaamse eretekens

Jan Jambon vanmiddag in het Brusselse stadhuis.
Jan Jambon vanmiddag in het Brusselse stadhuis.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft dit jaar Vlaamse eretekens uitgereikt aan twee "gewone" Vlamingen. Een poetsvrouw uit de zorgsector en kassabediende uit de supermarkt werden in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse Regering, in de bloemetjes gezet voor hun werk tijdens de coronacrisis. Daarnaast kregen ook choreograaf Ish ait Hamou, pedagoge Ingrid De Jonghe en de vzw Vlaanderen Feest een ereteken. 

De Vlaamse regering reikt voor het zesde jaar op rij de Vlaamse eretekens uit. Het is een hulde aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen voor de samenleving. Dit jaar gaan de eretekens onder meer naar twee gewone Vlamingen die zich in stilte hebben ingezet om de maatschappij draaiende te houden tijdens de coronacrisis. Martine Vaneyck, poetsmedewerker op de afdeling intensieve zorg van het Sint-Trudo-ziekenhuis in Sint-Truiden, en Ann Maes, kassabediende in een supermarkt in Kuurne en Waregem, mochten een Vlaams ereteken in ontvangst nemen.

"Het is een huldebetoon aan allen die vaak hun gezondheid op het spel hebben gezet om onze samenleving in het heetst van de coronastrijd draaiend te houden", vertelt minister-president Jambon.

Danser, choreograaf, tv-maker en schrijver Ish Ait Hamou ontvangt een ereteken naar aanleiding van zijn roman ‘Het moois dat we delen’, waarin hij de lezer doet nadenken over migratie in onze maatschappij en de vooroordelen die mensen hebben over elkaar. Pedagoge, criminologe, gedragstherapeute en oprichtster van de vrijwilligersorganisatie Therapeuten voor Jongeren (TeJo) Ingrid De Jonghe wordt gelauwerd vanwege haar werk met TeJo en de vele duizenden jongeren die ze in haar laagdrempelige inloophuizen heeft ontvangen. Tenslotte ontvangt de vzw Vlaanderen Feest nog een ereteken voor de inspanningen om het Vlaming-zijn in de open wereld van vandaag te stimuleren.

Lees ook:

Onze opinie. Vlaanderen toont te weinig initiatief om de bureaucratie en regelneverij aan te pakken. Tot dan zal de leeuw niet klauwen, alleen een beetje krabben
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  Wie heeft de lonen bepaald van de dienstencheque poetsvrouwen, de Paars Groene regering, wie heeft jarenlang de lonen bepaald voor de zorgsector, wie wil alles gratis. In de jaren tachtig zijn de eerste besparingen in de zorg gestemd, het moest met minder personeel. Iedere Belg wil veel verdienen, alles gratis en veel vrije tijd om centen uit te geven voor IK. Het Belgische probleem is, de politici kopen stemmen met andermans geld en wie betoogt krijgt zijn zin, terecht of niet terecht.

 • emiel Clarijs

  N-VA en Jambon in het bijzonder tonen hier nogmaals hun minachting voor iedereen in de zorg.

 • emiel Clarijs

  Zullen wel vriendjes zijn van één of andere N-VAer, totaal gebrek aan respect voor de mensen uit de zorg, maar die hebben hun gratis applaus al gehad.

 • Albert Hendrix

  2 mensen met een ereteken, wel een verschil met de loonsverhogingen voor de zorgsector ,die hard hebben moeten werken ,maar mensenlevens redden staat in hun job beschrijving,dus deden ze alleen maar hun werk, maar dat heeft iedere Belg moeten doen als de vrachtwagen chauffeurs niet had gewerkt had de zorgsector ook niet kunnen werken en zo zijn er veel jobs die hebben moeten werken in deze omstandigheden.

 • Gunter Verleyen

  Een ereteken?? hij zou misschien beter van zijn overbetaalde wedde inleveren en aan die poetsvrouw en kassierster schenken, ze doen tenminste nuttig en noodzakelijk werk