Poetshulpen willen meer loon en dreigen met staking

thinkstock
De poetshulpen uit de dienstenchequesector willen meer loon. Overleg daarover met de werkgevers is deze week evenwel afgesprongen. Om hun eisen kracht bij te zetten, worden acties gepland. Een staking van de poetshulpen behoort tot de mogelijkheden.

De zowat 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen - conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar - 1,1 procent meer loon. 

Overleg afgesprongen

Maar de werkgevers willen niet verder gaan dan een éénmalige netto-premie in de vorm van een ecocheque van 130 euro. "Omdat veel deeltijds wordt gewerkt in de sector, komt dat in werkelijkheid overeen met een eenmalige premie van 65 euro", aldus Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voedingen en Diensten.

Overleg in de sector is afgesprongen. Een stakingsaanzegging is ingediend, volgens de bonden volgen acties. “Een staking van de poetshulpen behoort tot de mogelijkheden”, aldus Stalpaert. Vooral in de grote bedrijven. De bonden zitten de komende weken bijeen om acties uit te werken.

Marges

Het gaat om een sector met lage lonen en zwaar werk. “Als in deze sector al geen hogere lonen meer gevraagd mogen worden, weet ik het ook niet meer”, zegt Stalpaert. In de sector van de dienstencheques zijn de voorbije jaren “mastodonten” ontstaan, aldus de bonden. Daar zijn wel degelijk marges beschikbaar voor het personeel, oordelen ze.

In een reactie betreurt Federgon, de werkgeversorganisatie die de bedrijven uit de dienstenchequesector vertegenwoordigt, dat de vakbonden het loonoverleg eenzijdig hebben stopgezet. Volgens Federgon hebben de werkgevers constructieve voorstellen op tafel gelegd, rekening houdend met de beperkte marges die de dienstenchequebedrijven hebben. “De dienstenchequesector is vandaag een sector in nood, de rentabiliteit van de bedrijven ligt extreem laag, waardoor ze vandaag niet kunnen ingaan op de eisen van de vakbond”, zegt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fanny Boussauw

  Het enige wat ik aan deze job heb overgehouden is een kapotte rug ,2 rugoperaties s en niet meer kunnen gaan werken!het is echt een zware job die serieus onder betaald is!

 • ward Dewinter

  Afschaffen die dienstencheque's ,ze kosten de belastingbetaler minstens 1.5 miljard per jaar .Het gat in de begroting zou al dadelijk een beetje kleiner worden.De dienstencheque bedrijven teren op de staats subsidies.De zorgverstrekkende bedrijven zullen terug poetsvrouwen/mannen moeten aanwerven en een deftig loon naar werken moeten betalen .Heel het systeem van de dienstencheque'e is serieus uit de hand gelopen.

 • Katja Schraudy

  Ik heb dat 18 jaar gedaan,en idd dat is zwaar werk en voor het geen dat je maar krijgt als loon,moest je alle dagen werken van 8 u 30 tot 18 u om toch aan je 1600 euro de komen,en je gezondheid gaat daar door achter uit ,en de klanten hebben geen respect voor de job dat we deden en doe is dit en dat a ja en dat ook eens we waren precies slaven.

 • Nancy Vanderlinden

  Dat is niet alleen met dienstencheque ik werk ook als poetshulp in vast contract ons loon mag ook opslaan het is ook hard werk en dat mag goed betaald worden

 • hilde de coensel

  2011 ACV Voeding en diensten schreeuwde het uit,geen DC in zorgsituaties !! maar na enige tijd liet de vakbond alles oogluikend toe,en net daar wringt het schoentje.HH in de reguliere zorg(poetsdames/heren bij ouderen,hebben een veel beter loon,ancienniteit,betere km vergoeding,vap dagen,sinds dit jaar de volle eindejaarspremie etc..HH met DC die door de vakbonden ook toegelaten zijn in zorgsituaties daarentegen dramatisch!!bedankt ACV hypocrieten.