Poetshulpen voeren volgende week actie voor meer loon

Thinkstock
De poetshulpen uit de dienstenchequesector gaan volgende donderdag, 28 november, een eerste actie voeren in hun strijd om meer loon. Ze plannen een bezoek aan de hoofdzetels van enkele grote bedrijven uit de sector, om hun eisen kracht bij te zetten.

De zowat 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen - conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar - 1,1 procent meer loon. De werkgevers willen evenwel niet verder gaan dan een eenmalige nettopremie in de vorm van een ecocheque van 130 euro.

Een stakingsaanzegging is ingediend. Volgende donderdag volgt dus een eerste actie, met een bezoek aan de hoofdzetels van enkele grote bedrijven. “We hopen toch op enkele honderden actievoerders”, aldus ABVV-secretaris Issam Benali. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ghijs Elvan

  De poetsvrouw, die onze woning proper houdt en onze kleren strijkt, neemt wel meer dan 10 minuten pauze hoor en dan lopen haar uren gewoon verder. Ze zet zich ook 's middags bij ons aan tafel om even te eten en mag ook onze thee, koffie of andere dranken gebruiken. En waarom niet? Voor dit loon moet je deze mensen niet als slaven behandelen. En het is ook niet verboden om je poetsvrouw die officieel met dienstencheques werkt af een toe een cadeau te geven. Zo krijgen zij ook eens iets meer.

 • Gino Denil

  Als iedereen zijn eigen vuil zou opkuisen was er geen poetspersoneel nodig. Als anderen dat dan toch moeten doen zouden ze eigenlijk heel goed betaald moeten worden.

 • Daisy Mertens

  De poetsdames hebben inderdaad recht op 10 min pauze als ze 4 u werken! De meeste ook zonder 4 u werken drinken al eens iets en roken een sigaretje! Hun uurloon is 11,74 euro. Ze zijn eigenlijk wel wat vrij als ze een bepaalde niet kunnen werken omwille iets plots tussengekomen is regel ze eigenlijk een beetje zelf hun uurtjes. Ook naar verlof toe. Is inderdaad zware job maar ik denk nog geen klagen mogen hebben op sommige werkplaatsen nog minder uurloon en meer werken en vaste regels.

 • Lieve Berghmans

  Erik desloover. U hebt misschien een beetje te veel eisen? Wij zijn hhh. Huishoud HULP. Dus wij zijn hulp in het huishouden. Niet dat wij alles voor de hele week moeten doen. Als we een uur moete opruimen en daarna aan ons werk moeten beginnen is het voor ons ook niet haalbaar om een heel huis met ramen en als we de pech hebben ook nog de strijk te doen. En idd als jij dat beter kan moet je dat ook doen. Maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat je het niet op 4u tijd doet zoals w

 • Wendy Severijns

  @leonarda dit is een misvatting hoor. Per blok van 4u hebben wij wettelijk wel recht op 10 min pauze @dirk billiet mensen kopen de cheque aan voor 9€, wij worden betaald aan 11,74€ en de bedrijven krijgen voor diezelfde cheque 25€... dus 1 of 2€ meer verdwijnt gewoon weer in de bedrijven hun zak. Ik werk op 1 van de slechtst betaalde bureaus. Enkel loon, geen maaltijdcheques, wel een hospitalisatieverzekering waar 25€ van mijn loon wordt afgehouden voor mijn kinderen