Plenaire moet wijken voor koning

BELGA
Donderdag is er geen plenaire vergadering meer gekomen in de Kamer. Dat heeft de conferentie van de voorzitters beslist. Zo lang koning Albert II consultaties houdt, komt het federale parlement niet meer samen. De Vlaamse oppositie is verbolgen over de gang van zaken en zegt dat de liberalen plat op de buik gaan voor de vorst.

De vergadering kon uiteindelijk maar om 17.00 uur van start gaan. Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) ging eerst nog op de koffie bij de vorst. Hij stelde de conferentie voor om de plenaire vergadering van donderdag af te gelasten en riep daarvoor het gewoonterecht in. Volgende maandag om 12.00 uur volgt een nieuwe vergadering van de conferentie.

Consultaties
Hoe dan ook zou de Kamer niet samenkomen zolang de koning consultaties houdt. Ondertussen heeft de vorst al de Kamer- en Senaatsvoorzitters Patrick Dewael en Armand De Decker gezien. Ook Jean-Luc Dehaene kwam bij de koning langs en het is de bedoeling dat ook nog een reeks partijvoorzitters de revue passeren.

Zo werd partijvoorzitter van Open Vld Alexander De Croo rond 19.15 uur verwacht bij de koning. De koning ook heeft MR-voorzitter Didier Reynders op audiëntie ontvangen in het kasteel van Laken. Het zou meteen ook de laatste gast zijn die vandaag nog langs gaat op het paleis. De audiënties van de partijvoorzitters gaan morgen verder. Dat is uit goede bron vernomen.

"Plat op de buik voor de koning"
De meerderheidspartijen, sp.a en de groenen volgden het voorstel van Dewael. Vlaams Belang, N-VA en LDD schreeuwden na afloop van de vergadering moord en brand over de beslissing. "Open Vld laat met grote woorden de regering vallen, maar na een koffietje en koekje bij de koning gaat ze al weer plat op de buik. En de traditionele partijen volgen gewoon. Dit is een democratische schande", verklaarde een boze Jean-Marie Dedecker (LDD) in de nokvolle wandelgangen van de Kamer.

Een gelijkaardig geluid viel te horen bij Vlaams Belang en N-VA. "Le nouveau Vld est arrivée. Ze hebben minstens twee uur hun woord gehouden", luidde het bij N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

"Geen zitting wanneer regering ontslagnemend is"

Verschillende kopstukken  - onder meer Kamervoorzitter Patrick Dewael, MR-vicepremier Didier Reynders en CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten - benadrukten eerder dat de traditie bestaat om de Kamer niet meer te laten vergaderen wanneer de regering ontslagnemend is. Het gaat niet om een geschreven regel, maar wel om een traditie, luidde het.

Eerder op de dag, nog voor audiëntie van Dewael bij de koning, lieten zowel de fractievoorzitters van zijn Open Vld als CD&V weten dat ze de Vlaamse splitsingsvoorstellen willen agenderen en indien mogelijk ook stemmen. (belga/mvdb/odbs)

De koning heeft MR-voorzitter Didier Reynders op audiëntie ontvangen in het kasteel van Laken.
De koning heeft MR-voorzitter Didier Reynders op audiëntie ontvangen in het kasteel van Laken.
Ook Jean-Luc Dehaene passeerde de revue.
REUTERS Ook Jean-Luc Dehaene passeerde de revue.
Kamervoorzitter Dewael stelde de conferentie voor om de plenaire vergadering van donderdag af te gelasten en riep daarvoor het gewoonterecht in.
Kamervoorzitter Dewael stelde de conferentie voor om de plenaire vergadering van donderdag af te gelasten en riep daarvoor het gewoonterecht in.