Pleidooien over verbod onverdoofd slachten trekken volle rechtszaal

Rutger Lievens
Het is eerder zeldzaam bij dit rechtscollege, maar vanmiddag zat de rechtszaal van het Grondwettelijk Hof eivol. De aanleiding: de pleidooien van de advocaten in de beroepsprocedure die Joodse en islamitische organisaties hebben ingeleid tegen de Waalse en Vlaamse decreten die een verbod op onverdoofd slachten invoeren.

Verscheidene Joodse en islamitische religieuze organisaties, waaronder het Coördinatiecomité van Joodse organisaties (CCOJB) en de Moslimexecutieve, dienden in november 2017 een beroep tot nietigverklaring in bij het Hof. Ze viseren de decreten die het onverdoofd slachten verbieden in Vlaanderen en Wallonië. Het Vlaamse decreet is sinds januari van kracht, het Waalse vanaf 1 september. 

"Er is een zeer grote mobilisatie", verzekerde CCOJB-voorzitter Yohan Benizri. "Onze argumenten zijn onderbouwd. We verzetten ons niet tegen de wetten van ons land, maar het is noodzakelijk om de wettelijkheid ervan na te gaan." De organisaties voelen zich gesterkt door het Europese Hof van Justitie, dat in mei vorig jaar oordeelde dat de beslissing om enkel nog onverdoofde slachtingen toe te laten in erkende slachthuizen niet strijdig was met de vrijheid van godsdienst.

Dierenrechtenorganisatie Gaia wees er op haar beurt op dat rituele slachtingen an sich niet ter discussie worden gesteld, maar enkel het feit dat de dieren niet verdoofd worden. Voor voorzitter Michel Vandenbosch is verdoofd slachten "onontbeerlijk om het vermijdbare lijden van dieren te voorkomen". 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PIETER ROGIERS

  Michel denkt weeral aan de donaties nu hij weer in de media komt, bijna 3.000.000 € heeft Gaia ondertussen vergaard, vraag hun jaarrekening/balans maar eens op!!!

 • Juliaan Van Reeth

  Zwitserland, Noorwegen, Zweden, IJsland hebben ritueel slachten reeds lang verboden en in andere landen zoals Finland streng aan banden gelegd. Waarom kan dat hier niet? Idem dito voor rituele lichamelijke verminking (besnijdenis) van weerloze kinderen.

 • Robert Sys

  Heel goed dat verbod op dierenleed. Nu nog de, om religieuze reden, verminking van kinderen. Mijn schrijven naar NVA leverde een verbijsterend antwoord. K zou zeggen informeer ook eens keer bij die partij., het zou kunnen dat het een vergissing was natuurlijk.

 • Marleen van Kuijk

  De beschaving van een samenleving valt af te leiden aan de manier waarop men met zijn dieren omgaat ... meer valt daar niet over te zeggen. GAIA hopelijk win je dit pleit, dat hoop ik uit de grond van mijn hart.

 • Johnny De Graeve

  Vroeger werd er altijd onverdoofd geslacht ,het zal minder pijn doen dan in sommige slachthuizen nu . De reportages nog niet gezien hoe de dieren nu mishandeld worden ?