Ga naar de mobiele website
^ Top

Platform Luchthavenregio vraagt Brussels minister Fremault om toegevingen

Photo News
Het Platform Luchthavenregio Vlaams-Brabant vraagt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault toegevingen te doen in het dossier van de geluidsnormen die het hoofdstedelijk gewest hanteert. "Deze hebben dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid", aldus het Platform in een mededeling die mede ondertekend is door gouverneur Lodewijk De Witte, de voorzitters van de provincieraad en van het Toekomstforum van burgemeesters uit Halle-Vilvoorde.

Het Platform pleit voor een globaal samenwerkingsakkoord dat primordiaal uitgaat van de veiligheid van piloten, passagiers en omwonenden en rekening houdt met het historisch baangebruik, de voorgeschreven vliegprocedures, de algemeen aanvaarde aeronautische principes en de feitelijk en objectieve geluidsbelasting van omwonenden. Binnen dit kader dient een billijke spreiding van de lasten van de luchthavenactiviteiten te worden vastgelegd. Om Fremault aan te manen water in de wijn te doen biedt het Platform haar - 'vrij van kosten en zonder terugvordering op termijn' - een bidon water aan.

Het Platform haalt voorts uit naar het feit dat Fremault afgelopen donderdag de maatregelen bejubelde die Ryanair nam om boetes te vermijden. Als een toestel van de luchtvaartmaatschappij vertrekt van baan 25R gebeurt dit van het oostelijk begin van de baan en wordt ook sneller opgestegen. "Dit is een duidelijk bewijs dat Brussel weigert om mee te werken aan een billijke spreiding van de lasten van de luchthaven. Deze vertrekprocedure zorgt immers voor extra fijn stof en meer grondlawaai in de onmiddellijke omgeving die volledig gedragen wordt door de inwoners van Vlaamse gemeenten", aldus het Platform.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault.
Photo News Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault.
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug