Planckendael investeert half miljoen euro in veiligere kooien

Het treintje waarin de bezoekers zich verschansten en leeuwin Rani.
Photo News / Planckendael Het treintje waarin de bezoekers zich verschansten en leeuwin Rani.
Dierenpark Planckendael gaat 500.000 euro investeren in de beveiliging van de kooien van gevaarlijke dieren zoals olifanten, mensapen en roofdieren. Het park neemt deze maatregel na de ontsnapping van leeuwin Rani gisteren, die uiteindelijk werd gedood.

Na de pijnlijke gebeurtenissen van gisteren in ZOO Planckendael waarbij een jonge leeuwin kon ontsnappen en werd doodgeschoten omdat ze te dicht bij enkele bezoekers kwam, startte de dierentuin onmiddellijk een grondig intern onderzoek. Dat onderzoek is volop bezig.

LOTO-systeem

Los van de conclusies van dat onderzoek – het gaat om een menselijke fout - gaat Planckendael toch al versnelde investeringen doen om het veiligheidssysteem naar een nog hoger niveau te tillen. Het park investeert 500.000 euro in een Lock Out Tag Out-systeem (LOTO) waarbij de ene deur pas opent als de vorige op de juiste manier werd gesloten. Op deze manier worden menselijke fouten quasi onmogelijk.

In de Antwerpse Zoo is het systeem al geïnstalleerd bij het verblijf van de mensapen.

Menselijke fout

Volgens Planckendael is de infrastructuur van het leeuwengebouw en het buitenverblijf in perfecte staat en werden ze recent nog door de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) gekeurd en bestempeld als een prima leeuwenverblijf.

Er zijn veiligheidssassen aanwezig in dit verblijf. Eén van deze sassen blijkt open te hebben gestaan voorafgaand aan de ontsnapping. Uiteraard is dit een serieuze schending van het veiligheidsprotocol.

Verdoving

Ook de verdovingsprocedure werd tijdens het overleg vandaag grondig onder de loep genomen. "Al het verdovingsmateriaal bleek in prima staat en het protocol van de politie werd nauwkeurig gevolgd", laat Planckendael weten.

"Een leeuwin verdoven is echter zeer complex. Ook de omstandigheden waarin het verdovingsschot wordt gelost, zijn cruciaal. Het protocol met betrekking tot de vuurlinies van de politie schreef een ruimte voor waarbinnen de dierenarts zich mocht bewegen."

Hierdoor kon de dierenarts het dier niet dichter naderen dan 21 meter en dan nog onder een ongunstige hoek. Dat bleek te ver verwijderd van de leeuwin om haar te kunnen verdoven. De tweede poging kon zelfs maar vanaf 32 meter worden ondernomen.

"Geen risico's"

Na bijna drie uur werd het dier erg onrustig en kwam ze gevaarlijk dicht bij bezoekers. "Op dat moment werd er door de crisiscel beslist om geen enkel risico te nemen met betrekking tot de veiligheid van de mensen en is het dier doodgeschoten", besluit Planckendael.
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cor vermonden

  Weyts geeft die handel twintig miljoen oude belgische franken van ons zuur betaald belastinggeld, en wat gaat hij de andere parken toeschuiven.

 • didier de coster

  ze moeten ook die schuilplaatsen herzien dat die afgesloten kunnen worden , wat een flater van die zoo dat het treintje als vluchtplaats niet kon worden afgesloten , in feite onbegrijpelijk , dus maw het zijn daar amateurs in het kwadraat , hopelijk zullen ze het in de kassa voelen maar ja na een paar weken is het vergeten

 • Philiep Therry

  Niet te veel schieten jaarlijks worden dierenverzorgers gedood, het zijn wilde beesten he en geen poesjes zoals de huiskat!

 • Lia Schuijt

  Olmen werd gesloten om niks en hier zijn nog niet eens de goede veiligheidssystemen???? Nu pas investeren in dubbele deuren. Dat is niet verplicht geweest??????

 • jan latour

  sluiten die handel