Planbureau waarschuwt: "Elektriciteitsaanbod in november zal waarschijnlijk niet altijd voldoende zijn"

De kerncentrale van Tihange (Hoei).
ANP De kerncentrale van Tihange (Hoei).
In november dreigt er in sommige gemeenten een urenlange stroomuitval, waarschuwt het Fedederaal Planbureau vandaag. In die maand kan slechts een van de zeven kernreactoren in ons land worden ingezet om stroom te leveren, meldt de onafhankelijke instelling. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) analyseert de situatie.

"De kans dat een aantal gemeentes of een aantal zones tijdelijk worden afgeschakeld, is toegenomen", verklaart Danielle Devogelaer van het Planbureau aan de VRT-nieuwsdienst. "De kans bestaat dat het stroomaanbod niet altijd voldoende zal zijn om de gehele vraag te gaan invullen."

Het moet zelfs geen uitzonderlijk koude novembermaand zijn om in de problemen te raken. Een vergelijking met november vorig jaar doet toch nadenken. "In november vorig jaar was het geen extreem natte of koude maand. We hadden dan al een verbruik van 13 gigawatt. Als we zien dat er in november dit jaar heel wat meer kernreactoren uit gaan liggen, gaat het water echt aan onze lippen staan om dat te gaan dekken. Het is mogelijk, maar dan moeten we echt wel wat bezuinigen op ons elektriciteitsverbruik, zeker in de avonduren", zegt Devogelaer. 

Vrijdag raakte bekend dat de herstelwerken aan Tihange 3 achterlopen op schema. De heropening wordt uitgesteld van 30 september tot 1 maart 2019. 

"Fabeltje"

De bevindingen van het Planbureau tonen volgens de oppositie aan dat het energiebeleid van de regering faalt. "Kerncentrales langer openhouden, zou volgens deze regering garant staan voor energiezekerheid en een lage prijs. Kan dat fabeltje nu eindelijk de vuilbak in? ", zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. "De regering vertikt het gewoon om in alternatieven te investeren", meent de socialiste. "We hebben meer ministers van energie dan werkende kerncentrales en toch slaagt men er niet in om te besturen. Met als gevolg: de consument betaalt de prijs".

Vijf jaar Marghem op energie dreigen vijf verloren jaren geworden

Kristof Calvo (Groen)

De groenen wijzen minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) met de vinger. "Haar keuze om afhankelijk te willen blijven van oude kerncentrales brengt ons land nog maar eens in de problemen", zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen). "Het probleem is niet de kernuitstap, maar wel dat die niet is uitgevoerd. Nog altijd is het wachten op een echt energiebeleid. Vijf jaar Marghem op energie dreigen vijf verloren jaren geworden".  De Ecolo-Groen fractie wil het Planbureau en minister Marghem snel ondervragen in de bevoegde Kamercommissie.

Gascentrales

Minister Marghem zegt dat ze de situatie "op de voet volgt" en de verschillende gegevens die ze hierover binnenkrijgt "grondig analyseert". In de loop van de volgende dagen zal ze met een conclusie naar buiten treden.

 Marghem stipt aan dat het Planbureau niet bevoegd is om zich uit te spreken inzake vooruitzichten met betrekking tot de energievoorziening. "Het is aan Elia om de situatie te evalueren." Minister Marghem zal morgen opnieuw de verantwoordelijken van Elia ontmoeten en zal daarnaast uiteraard ook spreken met de verantwoordelijken van Electrabel, licht haar woordvoerster toe.

Verschillende oppositiepartijen stelden vandaag dat het beleid van de minister faalt. Marghem zelf wijst erop dat ze al heel wat initiatieven heeft genomen. Zo hebben de verschillende regeringen van ons land vorig jaar een energiepact ondertekend die de kernuitstap in 2025 mogelijk moeten maken. De windmolenparken op de Noordzee zullen goed zijn voor 2,2 gigawatt in 2020 en 4 gigawatt in 2030.

Om de sluiting van de kerncentrales mee op te vangen, mikt de regering ook op gascentrales. Om investeringen in zo'n gascentrales aan te trekken, heeft Marghem een capaciteitsvergoedingsmechanisme uitgewerkt. Dat systeem ligt nu ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie.

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) meent dat het dreigende stroomtekort "bewijst dat de kerncentrales geen bevoorradingszekerheid bieden en we nog meer moeten investeren in hernieuwbare energie". "Gascentrales die snel in- en uitgeschakeld kunnen worden, moeten er dringend komen", zegt hij op Twitter.
202 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Hendrik Patyn, prototypes van waterstofwagens rijden al 40 jaar rond, en daar blijft het bij. In gans België staat 1 pomp. Zegt toch genoeg? De autoproducenten pompen nu honderden miljarden in elektrische auto’s, en dat zal het dus worden.

 • Hendrik Patyn

  En dan maar de elektrische wagens promoten, pfff. En ondertussen slaat de elektriciteit maar op, het zal zoals met de diesels, als er genoeg elektrische wagens zijn, zullen ze extra taksen opleggen. CNG is ook niet interessant, want ze moeten al reclame maken op het verkocht te krijgen. Waterstof is de toekomst en is niet zo duur zoals sommigen beweren en tanken duurt 5 min.

 • Eric Grosemans

  Enkele km kabel, en het probleem was al lang opgelost. Maar dat was te simpel voor onze excellenties. Alles op de lange baan schuiven dat is hun specialiteit. Dat is dan die "kracht van de verandering", en nog zijn er genoeg die erin tuimelen.

 • Roger Declercq

  Geert, iets dat al jaren aansleept kan geen overmacht meer zijn.

 • René Lippeveld

  Marghem ziet geen graten in een hoge stroomprijs. Groen ziet geen heil in nieuwe kerncentrales. De bestaande kerncentrales worden altijd opnieuw gesloten in de herfst, kijk het gerust na. Er gebeurde nooit een ernstig ongeval in België. Waarop wacht men om er nieuwe te bouwen ? Wie speelt er spelletjes op kosten van de consument ?