Ga naar de mobiele website
^ Top

Planbureau verlaagt groeiprognose voor 2016 naar 1,2 procent

AP
Het Federaal Planbureau heeft zijn prognose voor de economische groei dit jaar van 1,3 naar 1,2 procent verlaagd. Dat deelt het Planbureau mee. De vooruitzichten dienen als basis voor de begrotingscontrole 2016.

Volgens het Planbureau zal de uitvoergroei in 2016 verstevigen, maar zal de groei van de consumptie van particulieren en de overheid vertragen. De vorige vooruitzichten dateren van september 2015.

Het Planbureau zegt ook dat de werkgelegenheid in 2016 met 0,7 procent zal toenemen, of 30.000 banen netto. De werkloosheidsgraad daalt van 8,3 procent in 2015 tot 7,9 procent in 2016. De koopkrachtstijging zou dit jaar 0,8 procent bedragen. "De ontwikkeling van het reëel beschikbaar gezinsinkomen wordt net als vorig jaar ondersteund door de werkgelegenheidscreatie en tegelijkertijd afgeremd door het beleid van loonmatiging."

De Belgische inflatie tot slot trekt aan tot 1,4 procent. De volgende overschrijding van de spilindex zou plaatsvinden in juli 2016, klinkt het nog.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) noemt de vooruitzichten een "opsteker". "De cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn. De uitdaging blijft de omzetting van groei in jobs. Voeg daar een groter consumentenvertrouwen aan toe en het vooruitzicht op duurzame groei is reëel", zegt hij in een persbericht.

Sophie Wilmès (MR), minister van Begroting, zegt in een reactie het rapport van het Monitoringcomité begin maart af te wachten. "Als bevestigd wordt dat er door de regering verdere inspanningen moeten geleverd worden om het begrotingstraject te behalen, dan zullen we hier met de vereiste ernst aan werken tijdens de controle van maart", verklaart ze in een persbericht.Meld een bug