Plan regering: 305 miljoen besparen op pensioenen

Het wordt een hete herfst voor premier Charles Michel.
Photo News Het wordt een hete herfst voor premier Charles Michel.
De regering-Michel gaat de komende twee jaar nog 305 miljoen besparen op pensioenen. Waar bevoegd minister Bacquelaine dat geld gaat 'vinden', is nog onduidelijk.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) moet volgend jaar 52 miljoen euro besparen en in 2019 zelfs 253 miljoen. Waar dat geld vandaan moet komen? Bij zijn kabinet krijgen we geen antwoord, maar in de wandelgangen wordt er gewezen naar de zware beroepen. In het nieuwe pensioen met punten dat Bacquelaine wil invoeren vanaf 2025 is elk gewerkt jaar in principe goed voor één punt. Werknemers met een zwaar beroep krijgen ­echter meer dan één punt per jaar, en kunnen dus vroeger afzwaaien.

Vakbonden en werkgevers mochten samen een lijst met zware beroepen opstellen, maar kwamen niet tot een akkoord. Daardoor zal de ­regering de knoop doorhakken - en mogelijk dus minder jobs op de lijst zetten dan verwacht.

Twee versies
En dan is er nog de vraag of wie na zijn 50ste werkloos wordt straks minder pensioen krijgt. Een ­maatregel die Bacquelaine eerder bevestigde. Maar in 'De Zevende Dag' keerde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten openlijk haar kar, gevolgd door de andere ­meerderheidspartijen. "Wie als 50-plusser buiten zijn of haar wil ontslagen wordt, moet daarna niet nog eens gestraft ­worden omdat geen enkel bedrijf hem of haar wil", klonk het bij CD&V.

Volgens de begrotings­tabellen heeft iedereen gelijk: er bestaan namelijk twee versies van. De eerste variant bevat de maatregel, de tweede niet. "Mijn vermoeden is dat men dit heeft aangepast, na het protest toen we de maatregel uitbrachten", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Maar in elk geval moet de geschatte opbrengst - 20 miljoen euro - wel elders gehaald worden."

De pensioenkwestie is maar één van de losse eindjes uit het zomerakkoord, dat een hete herfst inluidt. Welke netelige vragen liggen er nog op de loer? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
212 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Plasschaert

  Terug treffen we hier de kleine man, welke werkgever moet er nog een 50+ hebben om te werk te stellen. Stel je bent 50+ het bedrijf waar je werkt gaat falliet . En je valt zonder job, na 1 jaar gaan ze uw uitkering verminderen omdat je werkgever overkop is gegaan. Je wordt dubbel.gestraft geen job en.vermindering van inkomsten. Vakbonden waar zijn.jullie nu. Wij vragen verduidelijking binnen de bedrijven en daar buiten.

 • J p Schoofs

  Waarom komt er nu niemand van al die grote geesten op het gedacht om de pensioenen van de politici van hoog tot laag drastisch te verminderen. Er zal nog overschot zijn voor de anderen... maar ja het hemdje is nader dan de rok

 • Naomi B

  Waar zijn de vakbonden als we ze nodig hebben, wij betalen lidgeld! Doe er iets aan! Het moet gedaan zijn om de werkende mensen en 50+ te pluimen! Regel maar een nationale staking en ik hoop dat iedereen deze keer meestaakt anders gaan ze ons blijven pluimen! Weg met deze graaiers!

 • Nico de Jager

  In de flyer van elke Vlaamse regeringspartij stond een belofte ivm pensioenen. Arm Vlaanderen, maar volgend jaar stemmen jullie wellicht voor nog meer kracht van verarming...

 • Lily De smet

  Dat ze bij de rijken geld gaan halen. Maar ja dan moeten ook de ministers in hun zakken zitten, want ze zijn er dan ook bij. Die rijke stinkers laten ze met rust en bij de werkmensen gaan ze komen pikken. Btw waar halen ze het geld dat ze aan "de vluchtelingen geven"????