Plan lager onderwijs kost maar liefst 1,8 miljard euro (als het van sociale partners afhangt)

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).
BELGA Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).
Vakbonden en onderwijskoepels hebben op vraag van minister Hilde Crevits (CD&V) een reeks maatregelen uitgewerkt om het lager onderwijs te versterken. Het plan heeft een prijskaartje van 1,8 miljard euro, zo meldt De Tijd. 

De tekst kwam er op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) die een toekomstplan voor het lager onderwijs wil opstellen. Ze had de sociale partners gevraagd daarvoor een voorstel uit te werken en meteen de kostprijs te berekenen.

Begrotingsoverleg

Bij de begrotingsgesprekken die vandaag starten, zal Crevits proberen al een eerste schijf daarvoor vrij te maken, maar dat bedrag zal waarschijnlijk beperkt blijven. De bedoeling is voor de verkiezingen van mei volgend jaar al enkele krijtlijnen te schetsen, zodat de volgende Vlaamse regering verder kan investeren in het lager onderwijs.

Crevits wil in eerste instantie de ongelijkheid tussen het kleuter- en het lager onderwijs wegwerken. Die maatregel kost volgens de berekeningen van de sociale partners jaarlijks 50 miljoen euro. Om de lesopdracht van de directeurs nog meer te beperken, is er volgens hen bijna een half miljoen euro nodig.

M-decreet

Dankzij het zogenaamde M-decreet gaan er meer leerlingen met een beperking naar het gewoon onderwijs. Voor bijkomende zorgleraren en extra opleidingen vragen de sociale partners 387 miljoen.

De vraag met het hoogste prijskaartje is echter die om in het algemeen extra te investeren in administratieve en pedagogische ondersteuning. Dat kost maar liefst 972 miljoen euro.
40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • vandekempen bart

  tja als je vakbonden en de koepels zelf een plan laat opstellen, da's zoals een blanco cheque laten uitgeven... die hebben geen van beiden ook maar 1 voordeel bij zuinigheid.

 • anna vandenberg

  Leer iedereen, ook degene die onze centen krijgen, terug respect en verantwoordelijkheid aan, normen en waarden, plichten en rechten en er zal veel minder geld nodeloos verpruts worden. Nu redeneert iedereen, een ander betaalt het toch ik, ik heb er recht op. Nu krijgt iedereen centen en de pot moet leeg, degene die zuinig omgaan worden toch gestraft, want ze krijgen volgend jaar minder.

 • Regi Robert

  Crevits weeral, eerst massa poen uitgeven voor autostrades en we hebben nu nog meer files dan voorheen. Weg met Crevits, ze is hopeloos.

 • Hilde Eykens

  Hoeveel geld heeft die nu al in het onderwijs gestoken en het gaat er alleen maar op achteruit.

 • oswald billiet

  En daar is dat M-decreet weer, dat hersenspinsel bedacht door experten die wellicht nooit in de klas hebben gestaan noch kennis hebben van het buitengewoon onderwijs. Stop die onzin nu toch in de ijskast !