Plafond Hof van Cassatie in Brussels justitiepaleis ingestort, twee gewonden door omvallende kasten bij Hof van Beroep

"Gaan we nu echt tot 2040 wachten om te renoveren?"

Baert
In het Brusselse justitiepaleis is het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie gedeeltelijk ingestort. De instorting vond afgelopen nacht plaats en maakte geen slachtoffers, maar de materiële schade is aanzienlijk. Oorzaak van de instorting is waterinsijpeling, klinkt het. Bij het hof van beroep vielen maandag al twee gewonden toen enkele archiefkasten omvielen, is vandaag bekend geraakt. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vraagt zich af of het echt nog tot 2040 zal duren vooraleer het oude jusititiepaleis, dat al tientallen jaren in de steigers staat, gerenoveerd zal worden.

De kasten van de griffie van het hof van beroep begaven het maandag door het gewicht en vielen omver. Dat heeft Belga vernomen van verschillende bronnen op het justitiepaleis en het nieuws wordt bevestigd door de persmagistraat van het hof. 

Het incident vond maandagvoormiddag rond 09.30 uur plaats toen de twee griffiemedewerkers aan het werk waren in de zaal waar de Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen. De metalen archiefkasten die gebruikt worden om de dossiers op te slaan, zijn verankerd in het plafond maar om een nog onduidelijke reden begaf de verankering van een van de archiefkasten het, waardoor die omviel en een aantal andere kasten meesleurde in zijn val.

Beide griffiemedewerkers raakten daarbij gewond. Een van hen liep twee gebarsten ribben op en is al opnieuw aan het werk, de tweede liep een open wonde aan de arm op, en een afgescheurde pees. De man moest meteen geopereerd worden en zal een tweetal maanden arbeidsongeschikt zijn.

Door het incident zijn de zalen waar de Franstalige en Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen, tijdelijk ontoegankelijk. 

Plafond

Het incident met het plafond gebeurde dan weer bij de griffie van het Hof van Cassatie waar de strafdossiers liggen, een afdeling die niet toegankelijk is voor het publiek.

"Daar is afgelopen nacht door waterinsijpeling een deel van het plafond naar beneden gekomen", zegt advocaat-generaal Henri Vanderlinden. "Niemand is gewond geraakt, aangezien het 's nachts gebeurd is, maar de materiële schade is aanzienlijk. Er zouden wel geen dossiers beschadigd zijn." 

"Er is water binnengedrongen in een computer. We moeten nakijken of die nog werkt", zegt de eerste voorzitter van het hof van Cassatie Jean de Codt. "Deze ruimte, eigenlijk een oude zittingszaal die we hebben moeten ter beschikking stellen van de griffie toen die met een plaatsgebrek kampte, is voorlopig onbruikbaar. Dit deel van de griffie wordt dan ook voorlopig verplaatst naar de bibliotheek."

Over enkele maanden zou de griffie al opnieuw verhuizen, naar de voormalige lokalen van de rechtbank van koophandel. "Die zijn tien jaar geleden al vrijgekomen en na veel aandringen van onze kant en palaveren is men nu begonnen aan de werken om die te renoveren", zegt eerste voorzitter de Codt.

Oorzaak

Over de juiste oorzaak van de instorting bestaat nog geen volledige duidelijkheid. "Het gaat om waterinsijpeling maar waardoor die veroorzaakt wordt, daarover bestaat discussie", gaat de eerste voorzitter verder. "Volgens de Regie der Gebouwen is het een probleem van het onderhoud van de dakgoten, dat die niet voldoende regelmatig schoongemaakt worden zodat ze bij hevige regen overstromen. De dienst onderhoud van de FOD Justitie zegt dan weer dat het om een constructiefout gaat, dat de dakgoten niet voldoende groot zijn om al het water aan te kunnen dat op de daken van het paleis valt."

De instorting kwam ook niet volledig onverwacht, klinkt het op de griffie.

"In augustus hadden wij al donkere plekken opgemerkt waarvan we vermoedden dat het waterinsijpeling was", zegt hoofdgriffier Chantal Van Der Kelen. "Wij hebben toen de FOD Justitie verwittigd en die zei ons dat we ons geen zorgen hoefden te maken."

Baert

Al tientallen jaren in steigers

Het Justitiepaleis in Brussel staat al tientallen jaren in de steigers. Het gigantische bouwwerk van architect Joseph Poelaert en groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome, verkeert op sommige plaatsen in dramatisch slechte staat. 

Aan de bouw werd begonnen in de jaren 1860, de plannen dateren nog uit de tijd van Leopold I. Onder zijn opvolger Leopold II raakte het gebouw uiteindelijk klaar in 1883.

Photo News

De eerste restauratiewerken dateren van de jaren 80, maar zijn nog altijd niet afgerond. De werken liepen zo veel vertraging op dat in 2014 zelfs de stellingen aan de buitenkant van het gebouw zelf gerestaureerd of vervangen moesten worden. Begin deze maand raakte bekend dat de werken nog tot minstens 2040 zullen duren. De stellingen die er nu staan, zullen nog tot minstens 2032 blijven staan, goed voor een kost van 70 miljoen euro. Brussels burgemeester Philippe Close zegt dat hij zijn inspectiediensten de schade en de stabiliteit van het gebouw zal laten opnemen, maar vraagt zich tegelijkertijd af "of we nu echt tot 2040 gaan wachten om het te renoveren?"

Verschillende gerechtelijke diensten hebben het gebouw door de abominabele staat ervan al verlaten, zodat het nu voor ongeveer 70 procent leeg staat.

Baert
BELGA
Baert
Baert
BELGA
BELGA
BELGA134 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Dat gebouw is altijd al in "renovatie".. nooit anders geweten. een bodemloze put die beter gesloopt kan worden en wat anders in de plaats. Maar ook geen gedrocht zoals dat in Anrwerpen - peperduur in onderhoud en vol problemen.

 • rik lagrou

  men kan in 5 jaar opgelost hebben de Brusselse Vakscholen samen zo gebouw vernieuwen Weinig jongeren zouden spijbelen eindelijk interessant doel zou 90% zeggen!

 • Liliane Depauw

  Ik neem aan dat men patrimonium wil redden maar laat het een museum worden en maak een ander justitiepaleis waar alles veiliger is, dit kost stukken van mensen, staat reeds 30 jaar in de steigers en is echt niet veilig, zowel binnenin als buiten uit, affront voor Brussel, onkruid (bomen) woekeren door de gevels.

 • philippe dusablon

  nieuwe douches, meubilair, decoratie, vloerbedekking en fitness op elk kabinet van elk ministerie en zijn bijhuizen, maar voor de rest is er geen geld meer. Dit is wat waar politiek voor staat, wanbeleid , onkunde en vooral eigenbelang. Mooi gezelschap.

 • maurice snelders

  Zal straks als een kaartenhuisje ineenstuiken... Net als de Cd& met Geens op kop