Piramideverkoop illegale cannabisolie in ons land aan de gang: "Platte opportunisten maken misbruik van wanhoop zwaar zieken"

Er is in ons land al maanden een piramideverkoop aan de gang met illegale cannabisolie.
EPA Er is in ons land al maanden een piramideverkoop aan de gang met illegale cannabisolie.
Er is in ons land al maanden een piramideverkoop aan de gang met illegale cannabisolie. Een Amerikaans bedrijf prijst haar producten aan als dé oplossing voor patiënten die zwaar ziek zijn en lijden aan onder meer migraine of ALS. Vertegenwoordigers rekruteren ook verkopers met beloftes over waanzinnige winsten.

Het Amerikaanse bedrijf Kannaway verkoopt in de VS al jaren gezondheidsproducten op basis van cannabisolie. Uw krant ontdekte dat het bedrijf nu de oversteek naar België heeft gemaakt. Alleen: in ons land is cannabisolie illegaal, wat vertegenwoordigers van het bedrijf ook mogen beweren. Ze misleiden potentiële klanten en nieuwe verkopers door te stellen dat het om olie op basis van de werkzame stof cannabidiol gaat. "En dat is wél legaal", claimen ze. Dat klopt echter niet.

De vzw MedCan, een kenniscentrum rond het gebruik van medicinale marihuana, is hard voor Kannaway. "Het zijn platte opportunisten", zegt Pieter Geens. "Ze profiteren van zwaar zieke mensen." Cannabisolie is momenteel bijzonder populair als alternatief geneesmiddel tegen bijvoorbeeld pijn, spasmen, spierkrampen en misselijkheid. Het wordt steeds vaker gebruikt voor patiënten met ernstige aandoeningen zoals reuma, ALS en migraine. "Zelfs apothekers verkopen cannabisolie, zonder te beseffen dat ze illegale producten slijten", weet Geens.

Kannaway brengt zijn waren bovendien aan de man via een omstreden piramidesysteem. "Verkoop onze producten en word slapend rijk!" Dat is wat het bedrijf belooft aan zijn "ambassadeurs", die het ook rekruteert onder de patiënten. Wie instapt, wordt aangemaand om zo snel mogelijk nieuwe verkopers aan te brengen - enkel zo kan je stijgen in de piramide en winst boeken. Al tientallen Belgen hapten toe. Zij riskeren boetes en zelfs een celstraf.

Waarom is cannabisolie in ons land illegaal? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
125 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Vanachter

  Over 2 jaar moest ik iemand met MS helpen om zijn eten te halen aan de zelfbediening omdat hij zelf nauwelijks in staat was. Vorig jaar toen ik hem terug zag dacht ik dat het de laatste keer zou zijn. Dit jaar toen we elkaar terug zagen was hij de tafels en stoelen mee in de theaterzaal aan het ordenen. Verwonderd vroeg ik naar de behandeling. In vertrouwen zegde hij hasjolie te gebruiken. Ik kon alleen maar vaststellen dat die man terug een draaglijk leven leed.

 • Max Aereinck

  Eric Grosemans, wiet geneest inderdaad niet. Paracetamol en Ibuprofen genezen ook niet. Maar daar gaat het niet over. Cannabidiol (CBD), een bestanddeel ervan heeft voor bepaalde spieraandoeningen een bewezen pijnstillend effect zonder bijwerking. Er zijn zware BigPharma alternatieven met hetzelfde pijnstillend effect, maar met ernstige bijwerkingen, zoals verslaving, maagproblemen, nierproblemen.

 • paul van de velde

  Gokken en alcohol wordt aangemoedigd door de toegelaten reclame. Van alcohol zijn er al duizenden gestorven en veel gokkers hebben al zelfmoord gepleegd, maar dat is legaal. Hoe de politiek in dit landje denkt is niet begrijpbaar voor de gewone sterveling. Geld, geld en nog eens geld is het enige wat telt.

 • Jos Temmerman

  Zo een flesje kost veel geld. Je kan het natuurlijk zelf maken door wiet bladeren langzaam op alcohol te laten verdampen met een luchtpompje erin.

 • roel van looken

  Moeder natuur heeft voor alles een oplossing! De pharma industrie is puur graaipolitiek! Arm België.