Pintje op café wordt alweer duurder

Een pint op café wordt binnenkort alweer duurder. Dat komt doordat de grootste bierbrouwer - AB Inbev - zijn prijs voor een vat bier verhoogt van 112 euro naar 115,47 euro. Een glas bier zal daardoor vanaf 1 februari gemiddeld 1,7 eurocent duurder kosten. Ook bij concurrent Alken-Maes worden de bierprijzen op 1 februari verhoogd.

Volgens InBev Belgium is de prijsverhoging nodig om langetermijninvesteringen te financieren. Het bedrijf wil blijven innoveren om te voldoen aan de sterk veranderende eisen van de consumenten. Er moet ook extra geld gaan naar vernieuwende productieprocessen in de brouwerijen. De prijsverhoging geldt voor alle producten, zowel in de horeca als in de grootdistributie. Het zijn de horecazaken en winkels die beslissen of ze de prijsstijging doorrekenen aan de consument.

Het bedrijf spreekt van jaarlijks meer dan 100 miljoen euro. "Vandaar dat we onze prijzen dus licht moeten aanpassen."

Komt daar nog bij dat de klant iets minder bier consumeert. "De consumptiepatronen en smaakontwikkelingen veranderen", klinkt het. "Consumenten willen bier drinken op andere momenten, in andere gelegenheden en vragen meer variëteit en wensen vooral meer speciaalbieren."

Ook prijsstijging bij Alken-Maes

Niet alleen bij AB InBev, maar ook bij concurrent Alken-Maes worden de bierprijzen op 1 februari verhoogd. Dat heeft Loebrecht Lievens, de woordvoerder van Alken-Maes, bevestigd. "We hebben een tijdje geleden een prijsverhoging aangekondigd aan onze horecaklanten", klinkt het. "Die gaat gepaard met een verhoging bij de retailklanten."

Over de omvang van de verhoging kan de woordvoerder niets zeggen. "Dat is te variabel naargelang het product." Wel geeft hij mee dat de meeste producten duurder zullen worden.

Alken-Maes heeft merken als Maes, Cristal, Affligem en Grimbergen in de portefeuille. Het zijn uiteindelijk de horeca- en de winkeluitbaters die beslissen of de prijsverhoging wordt doorgerekend aan de klanten.

Bij Brouwerij Haacht (met onder meer Primus en Tongerlo) was donderdag niemand meer bereikbaar.