Pinokkiotest: “Op 30 jaar zijn er in Antwerpen 90.000 mensen bijgekomen die alleen maar moeten krijgen”

.
. .
"Op 30 jaar tijd hebben we 90.000 extra mensen ontvangen in Antwerpen. Geen mensen die een meerwaarde zijn voor onze stad. Allemaal mensen die moeten krijgen: een leefloon, een sociale woning...." Dat zei Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter donderdagavond in ‘Het Grote Debat’ op VTM. Maar klopt die bewering wel?

Eerst en vooral: vanwaar komt dat cijfer? Vlaams Belang verwijst daarvoor naar de bevolkingsgroei in Antwerpen. In de periode van 30 jaar waar Filip Dewinter het over heeft is de stijging veel minder groot: er kwamen 52.000 extra mensen bij. Tussen 1990 en 2000 daalde het aantal zelfs. Als je enkel naar de laatste 17 jaar kijkt, zie je wel een stijging van 78.723 mensen. Maar ook die blijft kleiner dan het cijfer waar Filip Dewinter naar verwijst. Het gaat om netto nieuwkomers welteverstaan: alle nieuwe mensen, min het aantal dat uit Antwerpen is weggetrokken of overleden is. 

(* Noot van de redactie: deze paragraaf werd verduidelijkt. U kan de originele paragraaf nog onderaan dit artikel vinden)

Toch zijn het er volgens Vlaams Belang zo’n 90.000 op die 17 jaar tijd. “Binnenlandse Zaken schat het aantal illegalen in België op 200.000. Dan kan het niet anders dat er toch zeker 10.000 in Antwerpen verblijven?” Aangezien dit onmogelijk te controleren valt, gaan we in deze factcheck uit van de officiële bevolkingscijfers.

Maar die 78.723 nieuwe Antwerpenaren zijn niet alleen steuntrekkers. Er zijn immers ook werkende mensen in Antwerpen komen wonen. Dat erkent het Vlaams Belang ook wel. En in ongeveer de helft van de gevallen ging het om geboortes. "Maar Filip bedoelde dat de balans van die bevolkingsgroei wel negatief is: globaal kosten ze meer aan Antwerpen dan ze bijdragen."

De partij verwijst daarvoor naar een ING-studie van vorig jaar, die de evolutie van de inkomens en de bevolkingsgroei in Antwerpen bestudeerde tussen 2005 en 2014. In 2005 lag het gemiddeld inkomen in Antwerpen al lager dan het Belgisch gemiddelde. Het steeg wel, maar minder dan het Belgisch gemiddelde. “Antwerpen is in die periode dus nog achteruit geboerd tegenover het Belgisch gemiddelde, terwijl de bevolking wel veel sterker toenam en er dus een grote bevolkingsdruk ontstaat”, stelt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte. "Naarmate de bevolking groeit moet een stad meer diensten voorzien. Maar als de belastinginkomsten minder snel toenemen dan de bevolkingstoename is dat inderdaad een vervelende situatie." Volgens ING is één van de problemen inderdaad dat Antwerpen vooral armere nieuwkomers aantrekt. “Een probleem van veel grootsteden.”

CONCLUSIE: onwaar

Wat Dewinter beweerde in ‘Het Grote Debat’ klopt dus niet: hij spreekt over 30 jaar terwijl hij verwijst naar de netto bevolkingsaangroei op 17 jaar tijd. Zo bestempelt hij alle nieuwe Antwerpenaren als “mensen die alleen maar moeten krijgen”. Dat Antwerpen voor een deel armere nieuwkomers aantrekt klopt wel. Alleen is dat niet  wat Dewinter zei. 

.
HLN .

*Originele pragraaf

"In 1990 woonden er in Antwerpen ruim 470.000 mensen. In het jaar 2000 waren dat er 446.525. Vandaag is dat gestegen naar 525.248.” 90.000 extra mensen op 30 jaar tijd is dus overdreven: het zijn er 78.723 op 17 jaar tijd. Netto nieuwkomers welteverstaan: alle nieuwe mensen, min het aantal dat uit Antwerpen is weggetrokken of overleden is. 
394 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris velde

  FDW gooit alles op één hoop: leefloners, werkelozen, zieken, gepensioneerden... en vergelijkt dat met de vreemdelingen. In de eerste groep (zij die krijgen) worden vreemdelingen en autochtonen samengeteld. Natuurlijk krijg je dan een scheefgetrokken gedrocht. Met cijfers kan je aan goedgelovigen ALLES bewijzen. En met Trumpiaanse logica: alles wat hiertegen ingebracht wordt is onjuist en fake news van linkse onnozelaars!

 • Gino Denil

  Er zijn genoeg en jammer genoeg teveel echte Belgen, Ronny Van Cleempoel , die ook nog niet gewerkt hebben en ook een leefloon ontvangen. Dat recht geld voor iedereen in dit land die geen middelen van bestaan heeft.

 • Hugo Van Vlaanderen

  Gino Denil, ik woon in Antwerpen en zie die spoken van De Winter echt wel op zowat elke hoek van de straat, vermoedelijk woon jij in een dorpje van 2 inwoners, jij en je moeder.

 • Ronny Van Cleempoel

  Denil gij zijt in mijn ogen ne racist tegen de belgen als ik u zo zie schrijven. Leefloon krijg je zo moet je niet voor werken .Een dag in België en het is in orde.Wij moeten eerst werken en na een periode(ik weet niet juist hoelang nooit meegemaakt , ik werk al 44 jaar) kan je maar werkloosheid uitkering krijgen. Jij schrijft maar wat je denkt de waarheid kan je niet verdragen heel raar vind ik maar het is jouw keuze.

 • Gino Denil

  Als toemaatje om over na te denken. Het aantal leefloners in Antwerpen was eind 2016 ongeveer 10000. 30% daarvan, of 3000, als erkende vluchtelingen. In het hele land zijn 11,2% van de leefloners erkende vluchtelingen. In Antwerpen waren er vorig jaar 73.945 werklozen. Dus als je alle leefloners en werklozen optelt kom je nog niet aan de 90.000 van Dewinter. Om werkloosheid te trekken moet je bovendien ook nog eerst gewerkt hebben. En voor beide samen bestaat de helft ook uit eigen bevolking.