Piloten Brussels Airlines verwerpen akkoord, maar staken nog niet

In mei legden de piloten van Brussels Airlines twee dagen het werk neer. Een nieuwe staking is voorlopig niet aan de orde.
BELGA In mei legden de piloten van Brussels Airlines twee dagen het werk neer. Een nieuwe staking is voorlopig niet aan de orde.
De piloten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben een nieuw voorstel over werkdruk en verloning afgewezen. Dat is uit goede bron vernomen. Een nieuwe staking is nog niet aan de orde; er zou eerst opnieuw onderhandeld worden.

De voorbije week spraken ruim 460 van de zowat 530 piloten van Brussels Airlines zich uit over het voorstel rond werkdruk en verloning. Achtenvijftig procent van hen verwierp het voorstel, 40 procent stemde voor en 2 procent onthield zich. Dat hebben de vakbonden vandaag bekendgemaakt.

Onderhandelen

De stemming liep tot 17.00 uur, maar het was eerder al duidelijk geworden dat een meerderheid van de piloten het voorstel niet zou aanvaarden. Dat voorziet in onder meer het equivalent van een dertiende maand, betere betaling van overuren, meer rust voor de piloten en extra verlofdagen vanaf 60 jaar.

Een nieuwe staking bij Brussels Airlines is nog niet aan de orde, er zal eerst opnieuw worden onderhandeld. "We zien dat het resultaat van de stemming meer in evenwicht is dan voordien", reageert de directie. "Onze prioriteit is nu om de dialoog met onze sociale partners voort te zetten en verder in te gaan op de details van het voorstel. We blijven constructief samenwerken om tot een oplossing te komen."

In mei staakten de piloten al twee dagen. Meer dan 550 vluchten werden geschrapt. De stakingen kwamen er nadat een eerder voorstel door maar liefst 92 procent van de stemmende piloten was verworpen.

Nee-stem

De tegenkanting is nu een pak kleiner en dat bewijst dat er de voorbije weken duidelijk vooruitgang is geboekt, zoals de vakbonden zelf ook al aangaven. Daarom is de kans klein dat de stakingsaanzegging die nog altijd loopt, daadwerkelijk geactiveerd wordt. Een staking tijdens de zomervakantie zou het imago van de piloten geen goed doen.

Aan vakbondszijde wordt de nee-stem ook gelinkt aan de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van Brussels Airlines binnen de Eurowings-groep, het onderdeel van Lufthansa waar de maatschappij in zal worden geïntegreerd. Over die toekomst zou er in de tweede week van juli meer duidelijkheid moeten komen. 

"Bal in kamp van de directie"

Hoewel het voorstel werd weggestemd, gebeurde dat niet zo massaal als begin mei. Toen sprak 92 procent van de piloten zich uit tegen een eerder voorstel. Bovendien stemden nu meer piloten dan toen.

Het gaat dus de goede richting uit, ziet ook Filip Lemberechts (ACLVB). "Er zijn stappen gezet, maar de bal ligt nu weer in het kamp van de directie", zegt hij. "Er is wel nog altijd een meerderheid tegen", voegt Anita Van Hoof (BBTK) toe. "Er liggen een aantal positieve zaken op tafel. Enkele voorstellen moeten worden verbeterd en de timing van andere moet worden versneld", aldus Van Hoof.

Net zoals Van Hoof benadrukt ook  Paul Buekenhout (LBC-NVK) dat een nieuwe staking niet onmiddellijk op tafel lag. Welke "verfijningen" de bonden verwachten, zeggen ze niet. Mogelijk zouden enkele maatregelen sneller kunnen ingaan dan gepland. Er komen voorlopig dus geen nieuwe stakingen, maar de aanzegging wordt niet ingetrokken, laat Buekenhout nog weten.
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Van Overveldt

  Er zijn 1000 gebrevetteerde piloten die onmiddellijk hun (=jouw) baan kunnen overnemen . Morgen ontslagbrief in je bus en het probleem is opgelost. 90% van die piloten vliegt zelfs niet onder een Belgische wetgeving. Probeer dan eens aan te kloppen bij het OCMW....ex SABENA enz. voor mij NOOIT niet meer...

 • Johan Bissers

  Al die commentaren hier zijn om mee te lachen. Jullie beseffen totaal niets. Wel, besef dat jullie lege pseudo-intellectuelen zijn; mensen die denken dat ze overal een opinie over moeten hebben zonder kennis van zaken. Geniet van jullie vliegreis.

 • EDDY VAN LANDEGHEM

  ergste is, ze zuilen wachten tot wanneer men met de kindjes op verlof vertrekt, echt om te jennen! wie laatst lacht lacht het best zeg men, wel RIP SN

 • Erik Bertels

  De vakbonden zullen ook dit bedrijf kapotmaken... Ongelooflijk hoeveel geduld de Duitsers hebben, met dit verwend zooitje ongeregeld...

 • David De Geyter

  Staak nog een beetje, tot wanneer de emmer volledig gevuld is en de eerste druppel op de grond valt. En dan zegt Lufthansa bye bye. Beseffen jullie dat dan niet?