Pieter De Crem deelt tik(je) uit aan Bart De Wever

"Een vriend is gewoon, zeldzaam is trouw"

Pieter De Crem in Singapore.
BELGA Pieter De Crem in Singapore.
De aanval van Bart De Wever vanuit New York lijkt Pieter De Crem niet te deren. De staatssecretaris voor Buitenlandse Handel deelt in een eerste reactie wel een tikje uit aan de N-VA-voorzitter.

"We hebben een federale staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Ik vraag me af, en ik ben lang niet de enige: hoe vult die zijn dagen?" Met een paar zinnen deed N-VA-voorzitter Bart De Wever vanuit New York een relletje ontstaan over de functie van Pieter De Crem (CD&V).

De Crem heeft geen wrokgevoelens, zegt hij nu in een eerste reactie aan De Tijd. Maar hij deelt wel een tikje uit in het Latijn dat De Wever zo graag spreekt. De Wever noemde De Crem in een reactie na de beenveeg "een persoonlijke vriend". "Vulgare amici nomen, sed rara est fides", reageert De Crem. Vertaald: de naam van een vriend is gewoon, maar zeldzaam is trouw.

'Wat ik doe? Ik ben de eerste salesman van de nv België'

Pieter De Crem (CD&V)

Maar wat doet De Crem nu eigenlijk heel de dag? "In een geest van samenwerkingsfederalisme probeer ik de gewestelijke export-initiatieven ten volle te ondersteunen", omschrijft hij zijn rol zelf.

"De voorbije maanden waren er reeds de zeer succesvolle prinselijke missies en verschillende thematische missies onder andere met Voka. Ik ben met andere woorden het levende aanspreekpunt voor het bedrijfsleven in het kader van de export. Vandaar dat ik de eerste salesman van de nv België ben."

"Ik voel mij happy als bedrijven na een missie of een interventie meedelen dat ze contracten hebben binnengehaald, waardoor de werkgelegenheid van vele mensen is gegarandeerd of waardoor nieuwe jobs worden gecreëerd", laat hij nog weten.

Pieter De Crem, in de achtergrond van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
BELGA Pieter De Crem, in de achtergrond van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

"Blij dat ik geen vijand ben"

Ook in 'Terzake' benadrukt De Crem dat hij niet wakker ligt van de uitspraak van De Wever. "Ik denk er het mijne van", zegt hij, "maar ik ben eigenlijk wel tevreden dat ik geen vijand van hem ben. Dan waren de commentaren misschien anders geweest."

Toch vindt hij dat De Wever woord breekt. "Je doet niet aan politiek om 's morgens op te staan en te verklaren wat je wel en niet zint. Je hebt een regeerakkoord, en zoals een mooie oude Latijnse spreuk zegt: pacta sunt servanda. Je moet je overeenkomsten honoreren."

Politiek is woord en wederwoord, zegt De Crem nog. "Politiek is niet voor broekventjes of broekmeisjes. Iemand die wel eens slaag krijgt, geeft er ook wel eens een terug."