Pierre Kompany trapt nieuwe legislatuur in Brussels parlement af

Pierre Kompany mocht als oudste lid van het parlement de eerste zitting op gang trappen.
BELGA Pierre Kompany mocht als oudste lid van het parlement de eerste zitting op gang trappen.
Het Brussels Parlement heeft onder voorzitterschap van ouderdomsdeken Pierre Kompany (cdH) de nieuwe legislatuur afgetrapt. Kompany wordt daarbij bijgestaan door het jongste lid van elke taalgroep: Ariane de Lobkowicz-d'Ursel (DéFI) en Juan Benjumea-Moreno (Groen). Tijdens de installatievergadering moeten de kiesverrichtingen geldig verklaard worden en de geloofsbrieven onderzocht worden.

Terwijl de regeringsonderhandelingen nog niet echt opgestart zijn, hebben de meeste fracties hun voorzitter aangeduid, al dan niet voorlopig. Arnaud Verstraeten, Cieltje Van Achter en Sven Gatz zijn aangesteld als fractieleiders van respectievelijk Groen, N-VA en Open Vld. Bij one.brussels-sp.a is de knoop nog niet doorgehakt. Zowel Vlaams Belang als CD&V en Agora hebben slechts één verkozene.

Aan Franstalige kant zal Françoise Schepmans de MR-fractie leiden, en Ridouane Chahid die van de PS. Bij Ecolo is Alain Maron voorlopig fractieleider en bij DéFI Emmanuel De Bock. De PVDA-fractie wordt geleid door Françoise De Smedt. CdH is voorlopig geen erkende fractie. Het is alvast de bedoeling dat huidig minister Céline Fremault deze (niet-erkende) fractie zal leiden eens de nieuwe Brusselse regering gevormd is.

Voor de officiële installatievergadering legden de elf verkozenen van de PVDA de eed af voor het volk. Dat gebeurde op een pleintje vlakbij het parlement. De verkozenen beloofden voor een vijftigtal militanten het mandaat dat de burger hen heeft gegeven te respecteren: "Opkomen voor eerlijke fiscaliteit, voor sociale vooruitgang, voor gratis openbaar vervoer en betaalbare woningen. Maar ook zweren ze te zullen blijven voortleven aan een gemiddeld werknemersloon". Ze engageerden zich ook om het principe "straat-parlement-straat" na te leven.




8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Bamps

  Issie, inderdaad 2 verschillende dingen maar de vader is alleen maar verkozen dank zij supporterstemmen vanwege zijn zoon en niet om zijn bekwaamheid. Maar ja, geen zorg , er ziiten nog anderen in de politiek als zoontje van en nu is het dan eens omgekeerd , vader van...

 • Ronny Biesen

  Fiscaliteit is altijd eerlijk. Wie meer verdient betaalt meer belasting, zo is dat bij de burgers. Dat is ook eerlijk. Maar de grootste verdieners zoals bedrijven, holdings, voetballers, clubs, enz.. krijgen typische gunstmaatregelen die ervoor zorgen dat ze bijna niets betalen. Dat is oneerlijk.

 • rik lagrou

  Een Franstalige groep die zich op Vlaamse lijst zet om zeteltje Geen probleem Arm Belgie ??

 • issie cardoza

  Daniel als ie bekwaam is dan is dat geen probleem, vader zijn van een voetballer en het land besturen zijn 2 verschillende dingen

 • Cor Dierckx

  89 mensen die 12000 euro gaan oprapen (voor wat te doen) het is hier in dit land werkelijk onvoorstelbaar.