Peuter verloren maand voordat broertje of zusje komt

JONGETJE (2) VERSLIKT ZICH IN BABYBEL-KAASJE

Stockfoto: het afgebeelde jongetje is niet de overleden peuter uit het verhaal.
thinkstock Stockfoto: het afgebeelde jongetje is niet de overleden peuter uit het verhaal.
Het parket onderzoekt de dood van een kindje van 2 uit Vorselaar. Het jongetje verslikte zich in een Babybel-kaasje. Zijn ouders verwachten volgende maand opnieuw een kindje.

Het noodlot sloeg afgelopen zaterdag toe bij een gezin in het Antwerpse Vorselaar. J., die vorige maand net twee jaar oud werd, zat een Babybel-kaasje te eten toen hij zich verslikte. De ouders verwittigden meteen de hulpdiensten. Zij probeerden de jongen te reanimeren en brachten hem daarna naar een ziekenhuis in Antwerpen. Daar overleed de peuter aan zijn verwondingen.

Het parket van Antwerpen startte onmiddellijk een onderzoek. Dat is de standaardprocedure wanneer een kind overlijdt. Zo voerde de wetsgeneesheer een autopsie uit om na te gaan of er niks meer aan de hand was met de peuter. Volgens onze informatie wezen zijn bevindingen op een spijtig ongeval.

Kauwen

"Ik kan bevestigen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Maar verder zal er uit respect voor de nabestaanden niet over deze zaak gecommuniceerd worden", liet substituut Sylvie Van Baden weten. Morgen neemt zijn familie om 10 uur afscheid van de kleine J. in de kerk van Vorselaar. De mama van de peuter is hoogzwanger: volgende maand verwacht ze opnieuw een kindje.


Kind & Gezin wilde zich gisteren niet uitlaten over het individuele geval. Maar volgens woordvoerder Frank Van Swalm kan een kindje tussen de 18 en 24 maanden normaal zelfstandig eten. "Het kan in principe mee-eten met de ouders. Zacht vlees, rauwe groenten en fruit vormen geen probleem. Ook een stukje kaas kan dan zeker", zegt Van Swalm. Toch is het duidelijk dat een kind van die leeftijd nog niet alles even goed kan kauwen als een volwassene. "Het blijft belangrijk om geen al te grote stukken te geven en het kind goed in de gaten te houden als het aan het eten is."

Tips

Mocht een kind zich toch nog verslikken, wijst Kind & Gezin op enkele belangrijke tips. Zo begint de eerste hulp voor verslikking bij een kind ouder dan 1 jaar, met de vraag: 'Heb je je verslikt?' Als het slachtoffertje nog antwoordt, ademt of hoest, gaat het om een lichte verslikking. Dan volstaat het om het kindje aan te moedigen om te blijven hoesten. Als het dat allemaal niet meer kan, gaat het om een ernstige verslikking. "Dan geef je eerst 5 rugslagen met de hiel van je hand", schrijft Kind & Gezin voor. "Als slaan op de rug niet helpt, geef dan 5 buikstoten (het Heimlich-manoeuvre, red.). Is het probleem hiermee nog niet opgelost, geef dan afwisselend 5 rugslagen en 5 buikstoten. Evalueer na elke slag of de hinder verdwenen is. Als het slachtoffertje het bewustzijn verliest, leg het dan voorzichtig op de grond. Alarmeer onmiddellijk de hulpdiensten en start de reanimatie." Op de website van Kind & Gezin staan er ook filmpjes die tonen hoe je best reageert als je kind zich verslikt: www.kindengezin.be/veiligheid/ehbo/verslikken.Video