Peumans verkiest coalitie tussen N-VA, CD&V en sp.a boven verderzetting Zweedse coalitie

Jan Peumans keert na de verkiezingen niet meer terug als parlementsvoorzitter.
BELGA Jan Peumans keert na de verkiezingen niet meer terug als parlementsvoorzitter.
Afscheidnemend Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans ziet zijn partij N-VA na de verkiezingen liever in een nieuwe coalitie stappen met CD&V en sp.a, als de kiezer dat mogelijk maakt. En zelfs Groen kan voor de Limburger, zei hij vanochtend in ‘Iedereen Kiest’ op Radio 1. Voor Peumans zijn die opties zelfs wenselijker dan de verderzetting van de huidige Zweedse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld.

De parlementsvoorzitter, die geldt als een buitenbeentje bij N-VA en zijn eigen mening nooit onder stoelen of banken steekt, is aan zijn laatste weken in de politiek bezig. Peumans is nog wel lijstduwer voor de Vlaamse verkiezingen in Limburg, maar begint na zijn politieke carrière binnenkort nog aan een doctoraat over het Vlaams-nationalisme.

Gevraagd wat zijn voorkeur zou zijn voor een nieuwe regering, zei Peumans vanmorgen onomwonden dat hij “een andere optie” dan de huidige Zweedse coalitie tussen N-VA, christendemocraten en liberalen verkiest. “Je weet dat ik eerder ben voor een meer progressief beleid. Deze coalitie is een coalitie van rechts die aantal dingen heeft proberen recht te trekken. Dat heeft ze ook gedaan, maar ze heeft de eindmeet niet gehaald. En we zijn in mineur geëindigd, want de N-VA is uit de coalitie gestapt.”

Dan ruilt Peumans Open Vld liever in voor sp.a, om een centrumlinkse coalitie op de been te brengen. “Dat zou eerder mijn optie zijn”, klonk het. En ook Groen wil Peumans niet uitsluiten. “Ik zie dat Groen op aantal andere plaatsen ook meedoet met N-VA en heb niet de indruk dat dat slecht loopt. Ik doe al lang genoeg mee om te weten hoe het er voor verkiezingen aan toe gaat. Voor de verkiezingen zegt iedereen van alles en daarna is er vaak toch veel mogelijk.” Toch gelooft Peumans dat er dan veel water bij de wijn zal moeten worden gedaan, “maar dan is de wijn niet zo goed meer drinkbaar”.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel De Bock

  Jan Peumans durft zijn mening zeggen, zelfs als die tegen de partijvisie ingaat! Zonder twijfel een van de grootste en eerlijkste politici die dit land ooit kende. Al kan ik niet altijd instemmen met zijn ideologische standpunten, ik heb het diepste respect voor hem, wat weinig huidige politici nog verdienen.

 • Jan Verstrepen

  Heeft hij nog een bijbaantje en op pensioen mag hij niet gaan zijn Baas De Wever wilt iedereen tot 100 jaar laten werken. Nva niets voor de arbeiders alles voor de poen.

 • Moehmena Rahous

  Ik voel mij een regionalistische Europeaan, vlaams-sociaal-economisch-ecologish. Zo'n partij bestaat echter niet in Europa. Daardaar kan ik enkel bij NVA terecht. Dat is ook wat Peumans doet.

 • Marie Vanakker

  @Christian Alex . Laten we hopen dat deze vooraanstaande parasieten allemaal vertrekken . Ze hebben de laatste jaren alleen maar op kosten van de gewone man geleefd . Van die belasting tsunami is alleen sprake als je tot de rijke klasse behoord .Dat die na zoveel vette jaren hun steentje eens zullen moeten bijdragen is niet meer dan normaal zeker . Ieder op zijn toer is niks teveel .

 • jos beverke

  Hij gaat niet te vroeg op pensioen want hij begint al wartaal uit te broebelen. Samengaan met groen!Nu gaat hij tijd hebben om nu en dan met zijn vriend Puigdemont in Waterloo te gaan eten.