Peter Reekmans (LDD) actiefste Vlaamse parlementslid

Het Vlaams parlement.
PHOTO_NEWS Het Vlaams parlement.
Peter Reekmans (LDD) was deze legislatuur kwantitatief gezien het actiefste lid van het Vlaams parlement. Dat blijkt uit cijfers die Zewerkenvoorjou.be, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, verzamelde. De Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) nam het minst initiatief. "Er is natuurlijk een verschil tussen een actief en een goed parlementslid", geeft Reekmans zelf aan.

Peter Reekmans nam deze legislatuur 1.992 initiatieven, gemiddeld 35 per maand. Het gaat om interventies in de plenaire vergadering en wetgevende voorstellen, maar vooral om schriftelijke vragen aan ministers (1.459). Reekmans wordt gevolgd door Jos De Meyer (CD&V) en Lode Vereeck (tot voor kort LDD, nu Open Vld).

"Het actiefste parlementslid is natuurlijk niet noodzakelijk het beste, maar ik weet wel zeker dat iemand die weinig initiatief neemt, geen goed parlementair kan zijn", zegt Peter Reekmans. "Ik hou enorm veel zituren, ook toen ik nog geen burgemeester was (van Glabbeek, red.), en de vragen die ik daar krijg, zet ik om in parlementaire initiatieven", verklaart de LDD'er zijn hoge aantal schriftelijke vragen.

"Meer dan stellen van vragen alleen"
"Het werk in het parlement is meer dan het stellen van vragen en het indienen van decreten", verdedigt hekkensluiter Marc Van de Vijver zich. "Ik heb me de voorbije jaren vooral bezig gehouden met streekdossiers. Dat betekent inderdaad dat ik in het theater van het parlement niet voortdurend initiatieven heb genomen. Ik ben meer bezig geweest met lobbywerk."

Ook fractieleiders Elisabeth Meuleman (Groen) en Matthias Diependaele (N-VA) relativeren het belang van duizenden initiatieven. "Bart De Wever staat bijvoorbeeld op de 122ste plaats in de rangschikking en je kan toch moeilijk beweren dat hij niet op het politieke debat heeft gewogen", zegt Diependaele. "Maar: veel burgemeesters verwaarlozen hun parlementair werk."

"Sommige parlementsleden stellen zo veel mogelijk schriftelijke vragen", geeft Meuleman aan. De Groen-fractieleidster noemt Philippe De Coene (sp.a) als voorbeeld van een parlementair die niet voortdurend initiatief neemt, maar toch sterk werk levert rond cultuur.

Regeringspartijen vaakst aanwezig
Uit de gegevens van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de regeringspartijen (CD&V, N-VA en sp.a) het vaakst aanwezig zijn in de plenaire vergadering. In de commissies steekt N-VA erbovenuit, maar de onderzoekers wijzen erop dat kleine partijen minder parlementsleden hebben, en dus moeilijker alle zittingen, die vaak tegelijk plaatsvinden, kunnen bijwonen.

De Wever krijgt meeste aandacht
Uit de studie blijkt voorts dat Vlaams parlementsleden niet vaak aan bod komen in de nieuwsuitzendingen van VTM en VRT: gemiddeld 6,7 keer in vier jaar tijd. De tv-aandacht is binnen de partijen bovendien erg ongelijk verdeeld: bij Vlaams Belang zijn bijvoorbeeld liefst 144 van de 164 vermeldingen op het conto van Filip Dewinter te schrijven. Dewinter staat daarmee op de tweede plaats op ruime achterstand van Bart De Wever, die maar liefst 848 keer aan bod kwam. Nochtans was De Wever het derde minst actieve parlementslid. Vijfenveertig parlementsleden kwamen geen enkele keer aan bod in de nieuwsuitzendingen.

Het doorsnee parlementslid vervult tot slot 6,4 mandaten, waarvan er gemiddeld 2,3 betaald zijn. Open Vld'ers vervullen de meeste mandaten, gevolgd door sp.a'ers en N-VA'ers.

Peter Reekmans (LDD).
BELGA Peter Reekmans (LDD).