Peter Mertens (PVDA): “Voor De Wever zijn Vlaamse en federale formatie gekoppeld”

“We gaan niet meespelen in het spelletje van Bart De Wever. Men gaat de verkiezingen niet gebruiken om het land te splitsen." Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens, de eerste gast die N-VA-voorzitter vandaag ziet met het oog op de vorming van een Vlaamse regering. Na zijn bezoek zei Mertens dat “de formateur heeft gezegd dat de Vlaamse en de federale formatie gekoppeld zijn. Voor ons is dat niet zo.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is vandaag gestart met zijn consultaties voor een nieuwe Vlaamse regering. Hijzelf is kandidaat voor de post van minister-president. De Wever ziet de Vlaamse partijen van klein naar groot, dus is PVDA-voorzitter Peter Mertens als eerste aan de beurt.

Forse taal

Die sprak onmiddellijk forse taal bij zijn aankomst in het Vlaams Parlement. "Men gaat de verkiezingen niet gebruiken om het land te splitsen", waarschuwde hij. "Er is geen enkel signaal gegeven door de kiezer voor die splitsing. Wij gaan dus ook geen Vlaams regeerakkoord onderhandelen als pasmunt voor die splitsing.”

“Ik heb hem duidelijk gezegd dat we ons niet laten gijzelen”, zei Mertens na afloop. De PVDA-voorzitter pikt het niet dat beide formaties aan elkaar worden geklonken. “Wij hebben vier Vlaamse zetels, die cruciaal zijn in elk scenario”, maakte hij zich sterk. “Het zal heel moeilijk zijn om gelijk welke regering te vormen zonder te luisteren naar het het volk.”

Mertens nam een uur de tijd voor het gesprek met zijn N-VA-collega. “We hebben onze sociale thema’s op de agenda gezet, zoals de verhoging van de pensioenen en het verlagen van de pensioenleeftijd.” Uitzicht op een tweede gesprek heeft hij nog niet. “Het is niet aan mij om mezelf uit te nodigen.”

Momenteel zit Groen-voorzitter Meyrem Almaci bij De Wever, straks volgt ook nog John Crombez (sp.a). 
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Mijnheer Vermeersch je weet toch dat de wever als eerste chantage gepleegd heeft niet ? vergeten ? kort geheugen of niet goed geluisterd op de verkiezingsdag ? Dat De Wever de regering maar eens maakt. Hij mag het zelfs doen met het VB ( we horen mekaar nog over een jaar of twee,drie, ok ?)

 • Marc Baeyens

  Een communist moet men nooit op zijn woord geloven. Poetin heeft dat meermaals bewezen.

 • Christophe Jensenico

  Het volk gaf net wel dat signaal...

 • jos De Decker

  @Etienne Callebout, als de federale regering een sociaal beleid voert en de economie aan de kop van het peleton kan krijgen, door meer koopkracht en vertrouwen in de toekomst, weet je wel, zou het publiek dat nu rechts stemt serieus van kant kunnen veranderen. Vele kiezers zijn bang en boos vanwege het neoliberale beleid en laksheid omtrent migratie de laatste regeerperiode.

 • Jan Boden

  De campagne is afgelopen mijnheer Mertens, de kiezer heeft gesproken. Nu is het aan jullie om met onze stem iets aan te vangen.