Peter Mertens: "Plafonneer de lonen van ministers"

PVDA+-voorzitter Peter Mertens.
BELGA PVDA+-voorzitter Peter Mertens.
Geen loonbevriezing voor arbeiders en bedienden, maar een maximale loonnorm voor ministers van hoogstens driemaal het gemiddelde arbeidersloon. Dat voorstel heeft PVDA+-voorzitter Peter Mertens vandaag naar voor geschoven tijdens zijn 1 mei-toespraak in Antwerpen. Daarin sprak hij tegen dat zijn partij nog niets concreets heeft gerealiseerd. "De PVDA+ weegt nu al op het beleid, en daar hebben ze schrik van", luidde het.

Vlaanderen heeft een kritische en ongebonden linkse stem in het parlement nodig, onderstreepte Mertens. "Vergis u niet: zonder de PVDA+ zijn alle sociale beloftes snel vergeten. De PVDA+ is de enige garantie om de houdbaarheidsdatum van een aantal linkse agendapunten te verlengen na 25 mei."

Mertens merkte daarbij op dat "consequent links" overal groeit. "In Wallonië halen we 8 tot 9 procent, in Brussel 6 tot 7 procent. In Nederland is er de SP, in Frankrijk het Front de Gauche, in Duitsland is er Die Linke en in Vlaanderen halen wij volgens de peilingen ook een zetel in Antwerpen en zijn verrassingen elders niet uitgesloten", klonk het hoopvol.

Vermogensbelasting
De voorzitter van de uiterst linkse partij verzet zich ook tegen het beeld dat zijn partij nog niets tastbaar heeft gerealiseerd. Hij citeerde onder meer de strijd voor een btw-verlaging op energie, het kiwimodel voor geneesmiddelen, het verzet tegen de notionele intrestaftrek en het thema van de vermogensbelasting op de agenda plaatsen.

Hij koppelde nog een voorstel en een belofte aan zijn boodschap. Het eerste houdt een plafonnering in van de ministerlonen op 5.900 euro netto per maand. "Alleen al voor de federale regering zorgt dat voor een jaarlijkse besparing van 1,5 miljoen euro". Het tweede is een engament dat alle eventuele toekomstige verkozenen van PVDA+ voor een gemiddeld arbeidersloon zullen werken.