Peter Dedecker kandidaat op Gentse N-VA-lijst

Peter Dedecker
BELGA Peter Dedecker
Federaal parlementslid Peter Dedecker, die eind vorig jaar het einde van zijn politieke loopbaan aankondigde, staat op de N-VA-lijst in Gent. "Het is niet mijn bedoeling een mandaat op te nemen", zegt Dedecker. "Maar ik blijf ons verhaal en lijsttrekker met steunen." Op de lijst staan ook 15 nieuwkomers onder lijsttrekker Van Bossuyt, die begin dit jaar zelf als nieuwkomer de plaats van Elke Sleurs innam. De partij spreekt van een 'frisse wind' op de lijst, die "een mooie doorsnede van de maatschappij" vormt.

Van Bossuyt wil met de lijst oppositie voeren tegen het paars-groene stadsbestuur van burgemeester Daniel Termont. "Steeds meer Gentenaars vallen uit de boot", zegt de kopvrouw, die verwijst naar het aantal klachten bij de Gentse ombudsvrouw. "Sinds 2012 is er een stijging van klachten van 50%. "Het rood-groene bestuur, dat van mobiliteit haast een fetisj gemaakt heeft, is de ouderen en minder mobiele Gentenaars vergeten."

De belangrijkste posities op de lijst zijn zondag ingenomen, met als opmerkelijke comeback die van Peter Dedecker, die eind vorig jaar zijn afscheid van de actieve politie had aangekondigd. "Peter is deels de incarnatie van het project waar wij in Gent voor staan", zegt Van Bossuyt. "Ik ben blij dat hij zijn schouders onder de lijst zal zetten en mee voor de verandering in Gent zal zorgen, zij het expliciet niet op een actieve manier."

Dedecker zal dus geen mandaat krijgen in stadsbestuur met N-VA. Siegfried Bracke, een ander bekend N-VA-kopstuk, moet zaterdag 26 kandidaten laten voorgaan. Welke toekomst de kamervoorzitter na de verkiezingen in Gent heeft, hangt af van zijn resultaat. "We wachten de verkiezingen af. Maar wie een goed resultaat haalt, heeft sowieso een plaats in de gemeenteraad", aldus Van Bossuyt. Indien N-VA de Gentse paars-groene meerderheid kan breken, lijkt een samenwerking met open vld voor de hand te liggen.

Maar eerder deze week had Gents lijsttrekker Mathias De Clercq van open vld nog uitgehaald naar de Gentse N-VA en gelooft die niet dat het 'nationalistische gedoe' van N-VA zal aanslaan in Gent. De zaal van het eetfestijn waar N-VA haar lijst voorstelde was zondag bezaaid met Vlaamse leeuwen. "Als 'nationalistisch gedoe' betekent dat we gaan voor gedeelde waarden als gelijkheid van met en vrouw en respect voor iedereen, wordt ik graag 'nationalistisch gedoe' genoemd. Dan ben ik fier om met de Vlaamse leeuw te kunnen staan.'"

Onder Van Bossuyt staan bekende Gentse N-VA-kandidaten als Sandra Van Renterghem, Ronny Rysermans, Els Roegiers en Karlijn Deene. Maar ook nieuwe N-VA-kandidaten onder wie Ellen van Dijk, Lieven De Smet en restauranthouder Yilmaz Cetinkaya. Op plaats 10 zet de Gentse N-VA-afdeling advocaat Bob Cammaert in, voorzitter van de lokale partijafdeling. N-VA zetelt op de oppositiebanken van de Gentse gemeenteraad, waar het vandaag 9 zitjes bezet.

De volledige lijst van N-VA Gent zal in de loop van juni bekend gemaakt worden, na de goedkeuring door de Gentse N-VA-leden.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arthur Houben

  Wat werken al deze nep politici toch hard voor hun vetbetaalde mandaten: verdelen van hun graaipostjes is zowat het enige waar ze mee bezig zijn,hun autochtone,vergrijzende kiezers tellen niet mee alleen om te bestelen.

 • jozef stevens

  Veel bla bla weinig boem boem en dan gaan lopen zwak zeer zwak wel op de kieslijst gaan staan maar geen verantwoordelijkheid nemen een NVA ziekte.

 • Lucien Peeters

  Op de lijst staan en geen verantwoordelijkheid willen nemen. Prima.

 • Tom Faes

  Dus stem op mij ik doe toch niet mee , tralla liere trallahopsasa typisch nva .

 • gina duribreux

  arco heeft jou kop gekost en hoe de nva zijn kar heeft gekeerd betrouw je nog zo partije en zijn leider hou je rug in de gaten of er kom terug mes in nva kiezer ook geweest want programma hebben ze niets gedaan voor Vlaming maar dan ook niets