Peter De Roover: “Als Michel grondwetsherziening blokkeert, komt dat in de buurt van een staatsgreep”

Peter De Roover en Charles Michel.
Photo News Peter De Roover en Charles Michel.
N-VA-fractieleider Peter De Roover heeft “voldoende aanwijzingen dat premier Michel een akkoord van het parlement om enkele grondwetsartikelen te herzien, vanuit de regering zou blokkeren.” Hij waarschuwt: “Als dat gebeurt, komt dat in de buurt van een staatsgreep." 

Om een grondwetswijziging door te voeren in de volgende legislatuur, moet nog voor de verkiezingen de grondwet voor herziening verklaard worden. Daarvoor is een akkoord nodig van De Kamer, de Senaat én de regering. Maar de neuzen van de partijen staan daarover lang niet in dezelfde richting. 

“Er zijn aanwijzingen dat de premier een akkoord uit de Kamer én de Senaat, zou blokkeren vanuit de regering. In mijn ogen komt dat toch stilaan in de buurt van een staatsgreep. Hoe ver kan een machteloze ontslagnemende regering gaan?”

Kamervoorzitter Siegfried Bracke, die gisteren samen zat met de premier, acht het dan ook weinig waarschijnlijk dat er de volgende legislatuur een grondwetswijziging komt. Dat zegt hij in een persbericht. “Maar het komt vanzelfsprekend de Commissie Grondwet én de plenaire vergadering van de Kamer toe daarover finaal te beslissen”.

Die commissie buigt zich dinsdag een eerste keer over wat er mogelijk is. 
Peter De Roover ziet toch een waterkansje tot een akkoord om enkele grondwetsartikelen te wijzigen. Maar de regering zou dat wel eens kunnen blokkeren, zegt hij. “Er zijn aanwijzingen dat de premier een akkoord uit de Kamer én de Senaat, zou blokkeren vanuit de regering. In mijn ogen komt dat toch stilaan in de buurt van een staatsgreep. Hoe ver kan een machteloze ontslagnemende regering gaan? Met welke autoriteit blokkeert de premier dat dan? Dat is toch het instituut écht negeren?" Bij de premier was voorlopig niemand beschikbaar voor commentaar. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Ze verknoeien nog niet genoeg wetten met hun wetswijzigingen, er kan geen mens meer aanuit! Elke wet is al onbruikbaar en nutteloos geworden door hun opzettelijke geknoei door....tegenstrijdige wetswijzigingen en daar moet de grondwet natuurlijk ook nog aan geloven,dan krijgt de burger pas het slavenstatuut met enkel plichten en helemaal géén rechten of zelfs verweer meer.

 • Danny Govaerts

  Er lijken wel gasten in de politiek bezig die dromen van de jaren 30 van vorige eeuw en wat er toen gebeurde in een gekend land.. Het beste zou zijn terug naar 1 regering 1 parlement met achterban. En al de rest ga een job zoeken in de plaats van geld verspillen. 7 regeringen met hun achterban reken eens uit hoeveel politiek benoemt volk is dat per inwoner ..

 • guido Bervoets

  Het zou iedereen vooruit helpen als de N-VA hun confederalisme zou ondersteunen door een becijferde kost van zo een verregaande en draconische operatie en welke de sociale en maatschappelijke gevolgen zullen zijn. Het omvat meer dan het stoppen van de transfers alleen natuurlijk. Het feit dat ze dat niet doen zegt voldoende en is zorgwekkend - zij hebben er zelf geen idee van en daarom blijft het bij slogans,vaagheid en gebral.

 • Eric Freys

  so what ... het is een wettelijke mogelijkheid .... afdreigen , wat is dat ?

 • Jean Van Hee

  Confederatie, een mooi woord voor separatisme, opgelegd krijgen door een partij die 15% van de Belgische kiezers vertegenwoordigt , dat is pas een staatsgreep. Nva, leer u eindelijk eens integreren aub, u hebt de regering nu al genoeg gesaboteerd.