Peter Adriaenssens: "Vechtscheidingen zijn vorm van kindermishandeling"

"Ongeveer 17 procent van de scheidingen draait uit op zo'n pijnlijk verhaal", aldus Adriaenssens.
THINKSTOCK "Ongeveer 17 procent van de scheidingen draait uit op zo'n pijnlijk verhaal", aldus Adriaenssens.
Volgens kinderpsychiater Peter Adriaenssens moeten er meer maatregelen genomen worden om vechtscheidingen te vermijden. "Ik denk dat iedereen er ondertussen van overtuigd is dat vechtscheidingen een vorm van kindermishandeling zijn", zegt hij daarover in weekblad Knack.

"Maar er een oplossing voor vinden is allesbehalve makkelijk", aldus Adriaenssens. "Ongeveer 17 procent van de scheidingen draait uit op zo'n pijnlijk verhaal."

Een verplicht ouderschapsplan over kosten, verblijf en takenverdeling vindt Adriaenssens een goed idee. "Maar naast een ouderschapsplan zouden ook andere vormen van bemiddeling tussen ouders een nog belangrijkere rol kunnen spelen, al moeten we er ook bij vertellen dat bemiddeling zelden efficiënt is bij hardnekkige vechtscheidingen." Een tussenkomst van justitie blijft in sommige gevallen dus wenselijk, meent Adriaenssens.

Moeten ouders in sommige gevallen proberen samen te blijven voor de kinderen? "Het groter maatschappelijk begrip voor scheidingen heeft ervoor gezorgd dat de optie om uiteen te gaan steeds aanwezig is", aldus de kinderpsychiater. "Kinderen hebben recht op de ouders die hen verwekt hebben. (...) Sommige mensen beseffen te weinig dat het ideale leven niet bestaat. Samenleven heeft altijd voor- en nadelen."

Peter Adriaenssens.
BELGA Peter Adriaenssens.