Pesterijen, drugs, vandalisme of diefstal in het middelbaar? De schoolwijkagent lost het op

Fabio Carzedda (38).
Politie Carma Fabio Carzedda (38).
Vanaf vandaag hebben de secundaire scholen van Genk een schoolwijkagent, Fabio Carzedda (38). Doel is door zijn aanwezigheid efficiënter in te spelen op problemen waarmee scholen geconfronteerd worden en een laagdrempelig contact met de politie mogelijk te maken. Het proefproject voor Vlaanderen wordt na één jaar geëvalueerd.

De schoolwijkagent zal de vaste contactpersoon zijn tussen de politie en de scholen. Hij wordt het aanspreekpunt voor zowel directie, leerkrachten, leerlingen als hun ouders. Ze kunnen bij hem onder andere terecht voor problemen als druggebruik, diefstallen, vechtpartijen of signalen over mogelijke radicalisering.

Ook verkeersproblemen in de schoolomgevingen kunnen bij hem worden gemeld. Hij speelt die dan door aan de politiediensten die daarin gespecialiseerd zijn. De agent heeft geen bureau in de school maar zal er geregeld aanwezig zijn.

"Ik ben een fiere Genkenaar en heb zelf zes schitterende jaren beleefd in het Sint-Jan Berchmanscollege", zegt de nieuwe schoolwijkagent. "Toen er een oproep kwam voor een nieuwe functie als voltijds schoolinspecteur, voelde ik me geroepen om een nieuwe weg in te slaan. Ik ga maximaal in de scholen aanwezig zijn en hoop zo voor de leerlingen een bekend gezicht te worden. Leerlingen kunnen bij mij met hun verhaal terecht. Het kan bijvoorbeeld gaan over pesterijen, drugs, vandalisme of diefstal."

"De directies van de scholen staan positief tegenover het project", zegt Sophie Lever, diensthoofd van de wijkpolitie. "Na een jaar gaan we het evalueren en beslissen we of we voortdoen."
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kansarax Buda

  De krapuul is deze waarvan de naam .. is.. te laf..

 • Steve Van der Vekens

  Goed plan. Kinderen hebben op school soms iemand van buitenaf nodig waarbij ze terecht kunnen.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Mooi initiatief

 • Jan Huysmans

  Geen overbodige luxe in Genk denk ik, binnenkort hebben we politie nodig in elke school.

 • van loo kris

  Dat is nu is een mooi initiatief aub een schoolagent in elke probleemschool daar wil ik graag belasting voor betalen ipv postjes pakkende politici meer politie meer leger aub democratie is overroepen